Gyakorlat a sorokmenti településeken a nemzeti minősítés megújításáért és megszerzéséért

2023. szeptember 30. 14:30

Egy vármegyei, két járási és öt települési mentőcsoport, valamint a MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj állományával együttműködésben került sor a mentőszervezetek összevont nemzeti minősítő gyakorlatára öt sorokmenti településen szeptember 30-án.

A mentőcsoportoknak, legyen az vármegyei, járási, vagy települési, időről-időre meg kell szerezniük nemzeti minősítésüket, amellyel a jövőbeni káresemények alkalmával támogató munkavégzésükkel segíthetik a településeken élők biztonságát és a hivatásos egységek munkáját. A gyakorlatban érintett települések kitettsége leginkább az árvíz és a viharok, nagy mennyiségű eső következtében lévő vízkárokban rejlik, ezért az itt alakult mentőcsoportoknak az árvízi és vízi mentési, alapvető vízkárelhárítási és viharkár elhárítási feladatokra kell felkészülniük. 

A képesség felmérésére irányuló gyakorlat egy központi megnyitóval vette kezdetét szombaton, amelyet a Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola előtti területen tartottak. A résztvevőket Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte. A gyakorlat hasznosságát hangsúlyozta Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese, aki egyben a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Az eligazítást követően a mentőcsoportok saját településeiken kezdték meg a feladatok végrehajtását. 

A gyakorlat egy feltételezett helyzetre épület, ami szerint a Sorok patak vízgyűjtőjén árhullám alakul ki az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. Az esőzések következtében a patak melletti településeken helyi vízkárok és viharkárok alakultak ki. A csapadékvíz a lakott területeket is veszélyezteti. A tömeges riasztások miatt a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke elrendeli a vármegyei rendeltetésű Őrség-Goričko-Raab Mentőcsoport mellett a Kőszegi Járási Írottkő és a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport, valamint Gyanógeregye, Nemeskolta, Sorkifalud, Sorkikápolna, és Sorokpolány települési mentőcsoportjainak mozgósítását.

A területek bevédése érdekében homokzsákok felhasználásával különböző árvízvédekezési feladatokat kellett végrehajtani az önkormányzati védtöltéseken. Átemelő zsilip lezárása mellett mentesített területről érkező csapadékvíz szivattyúval történő átemelését és viharkárok felszámolását is el kellett végezniük. Kimenekítés és befogadóhely létesítése mellett feladatként szerepelt a víz elvonulását követően a területek fertőtlenítése is. 

A honvédségi területvédelmi tartalékos állomány két ellenőrző-áteresztő pontot üzemeltetett Sorkifalud községben, illetve járőr tevékenységet folytatott a település területén. Az ellenőrzések célja a határ irányába történő mozgás korlátozása és szűrése volt. 

A látottakat Vízi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgatóhelyettese, a nemzeti minősítő bizottság, valamint Kiss Péter tűzoltó alezredes helyi minősítő bizottság elnökei értékelték, akik a feladatok komplex végrehajtását személyesen is végigkövették és azt megfeleltre értékelték. Az értékeléseket követően a mentőcsoportok vezetői átvették a minősítésekről szóló okleveleket. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI