Elismerések a Belügyminisztériumban és a főigazgatóságon

2023. október 20. 09:22

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei emlékére tartott ünnepséget a Belügyminisztérium és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 19-én. Az ünnepségeken két Vas vármegyei állománytag is elismerésben részesült.

A belügyi tárca központi ünnepségén Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára mondott beszédet. „Ezerkilencszázötvenhat nemcsak egy pont történelmünk idővonalán, ezen túlmutatva a magyar néplélek kivetülése, a magyarok szabadságszeretetének jelképe” – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára. Takács Péter arról beszélt, hogy 1956 októberében a magyar nemzet kivívta függetlenségét, és világosan megmutatta erejét és szabadságvágyát a világnak. Beszélt a Corvin-közi pesti srácokról, a dicsőségről, és arról a súlyos árról, amelyet mindezért fizetni kellett. Az államtitkár ezt követően azokat a mérföldköveteket említette meg, amelyek a jelenig vezettek, szóba hozta egyebek között az 1989-es békés rendszerváltást, és szólt a legfrissebb két magyar Nobel-díjas tudósról is.  A kitüntetettekhez szólva úgy fogalmazott, hogy ők „Szent István, Széchenyi és a magyar szabadságharcosok munkatársaivá váltak az országépítésben". A tárca október 23-ai ünnepsége a katasztrófavédelem számára különlegesen büszke pillanatokat is tartogatott, a főigazgató és számos kolléga kapott elismerést. 

Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere festmény emléktárgyat adományozott Gaál Zoltán Ferencnek, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály szakügyintézőjének.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állománya is tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. 

„Hatvanhét évvel ezelőtt, október 23-án egy békés tüntetéssel kezdődött a forradalom, amellyel a magyar nép világtörténelmet írt. Világtörténelmet írt, mert fellázadt a zsarnokság ellen, harcba szállt az akkori világ legnagyobb hadseregével, a független és szabad Magyarországért.” – kezdte ünnepi beszédét dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő. A tábornok a történelmi pillanatok felelevenítése és az ezzel örökölt múlt felelős őrzése mellett arról is beszélt, hogy napjainkban másféle kihívásokkal szembesülnek az emberek, ám a béke, a biztonság és a rendezett hétköznapok megteremtése mindig is a társadalom legalapvetőbb, egyben legfontosabb igénye volt. Ahogy fogalmazott: „1956-ban a magyarok bizonyították, hogy nincs következmények nélküli világ. A tettekkel mindig el kell számolni. Ezért túlzás nélkül kimondhatjuk: aligha van a közelmúltunknak olyan darabja, amelyet annyira átitatott volna a felelősség tudata, érzése, mint 1956 eseményeit, történéseit.” Az országos polgári védelmi főfelügyelő azzal zárta beszédét, hogy hisz abban, ma is minden tűzoltó, a katasztrófavédelem minden tagja a legjobb tudása szerint szolgálja hazáját. A beszédet a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának ünnepi összeállítása követte, majd a főigazgató elismeréseket adott át az állomány legkiválóbb tagjainak.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Rimányi Pétert, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakügyintézőjét. 

Az ünnepséget végén dr. Mógor Judit tű. vezérőrnagy, hatósági főigazgató-helyettes Babits Mihályt idézve beszélt a múlt kötelékéről, a mai hősök helytállásáról, és a hivatás iránti alázatról.  

Gratulálunk az elismerésekhez! 

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF