Minden, amit az elektromos autókról tűzoltó szemmel tudni érdemes

2023. december 14. 14:09

A tűzoltósági szakterület és a vármegyei főügyeleti osztály második féléves képzésére került sor december 14-én a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A sokrétű oktatás egyik kiemelt részét az elektromos járművekkel való ismerkedés jelentette.

A képzésen több, mint negyven fő vett részt. A vármegyei főügyeleti osztály munkatársait, a katasztrófavédelmi kirendeltségek tűzoltósági felügyelőit, a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok parancsnokait, szolgálat- és rajparancsnokait, valamint az önkormányzati, létesítményi és önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek parancsnokait Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. A tábornok ismertette a jelenlévőkkel az egész napos képzés programját. Az elektromos autók térhódítása hazánkban is tetten érhető. Egyre több ilyen járművel találkozhatunk az utakon, házak garázsában, parkolókban.  A tűzoltókat is egyre többször riasztják elektromos meghajtású járművekkel kapcsolatos káreseményekhez. Ezáltal megkérdőjelezhetetlen az, hogy a tűzoltók naprakész tudással rendelkezzenek ezen járművek műszaki paramétereiről, az áramtalanítási lehetőségekről, vagy akár az oltással kapcsolatos szabályokról. Ezért is volt fontos a szakmai képzés első előadójának a bemutatója, amelyben az elektromos autók tüzeinek eloltásához használatos E-oltólándzsa alkalmazását tűzte napirendjére Tulok Antal, a HESZTIA Kft. képviselője. Ezt követően a résztvevők a szertárba vonultak, ahol megtekinthették négy autómárka egy-egy az autópiacon eladásra kínált elektromos járművét. Az OM Autóház Kft. támogatásával két Ford típusú, az Autófókusz Kft-nek köszönhetően egy Toyota és egy BMW, míg az Iniciál Autóház Kft. segítségével egy KIA gépjárművet. A jelenlévők az autócégek szakembereinek feltehették kérdéseiket és testközelből is meggyőződhettek az elektromos járművek sajátosságiról. 

 A képzés további része tantermi körülmények között folytatódott, ahol elsőként Lakatár Gábor tűzoltó ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese az októberi szemenyei műanyag hulladék feldolgozó tűzesetének tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. A délutáni program Roboz József tűzoltó alezredes, a Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály szolgálatvezetőjének előadásával folytatódott, aki a beavatkozó állomány szemszögéből mutatta be a NESTLÉ Hungária Kft. tűzvédelmi helyzetét. Farkas János tűzoltó alezredes, iparbiztonsági főfelügyelő a Katasztrófavédelmi Mobil Labor alkalmazásával kapcsolatos információkat osztotta meg. Egy faipari üzemben bekövetkezett tűzesetének  tűzvizsgálati tapasztalatairól Szabó Lajos tűzoltó százados, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tűzoltója tartott előadást. A főügyeleti tevékenység és a műveletirányítás aktuális kérdéseiről Kontics Sándor tűzoltó százados, a megbízott főügyeleti osztályvezető beszélt. A képzést Lakatár Gábor tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes az aktuális feladatok megvitatásával és a kérdések megválaszolásával zárta. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI