Gyermeki mosolyok, csillogó szempárok, varázslatos karácsony a tűzoltóknál

2023. december 18. 15:55

A piros amellett, hogy a tűz és a tűzoltók színe, a szív és a szeretet szimbóluma is. E kettő jelentés szorosan összefonódott Vas vármegyében az idei karácsonykor, hiszen a tűzoltók – megmutatva, hogy nem csak erejükre és bátorságukra támaszkodhatnak nap, mint nap az emberek, hanem a szívük is határtalan – a vármegyében élő, rászoruló kisgyermekek karácsonyát igyekeztek szebbé tenni.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya szívén viseli a vármegye területén élő gyermekek sorsát, testi-lelki fejlődését, mentális egészségét. Ennek jegyében az idei évben először, de hagyományteremtő szándékkal jótékonysági adománygyűjtést szervezett, hogy egy kis boldogságot csempésszen a hátrányos helyzetű gyermekek legfényesebb ünnepébe. 

A Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság által összegyűjtött rengeteg adományt, ruhaneműket, cipőket, mesekönyveket, készségfejlesztő játékokat a körmendi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat fogadta december 11-én, melynek vezetője, Simon Rita megköszönte a felajánlásokat, és vállalta, hogy valamennyit a lehető legmegfelelőbb helyre fogja eljuttatni.

A Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Vas Vármegye tagintézményeiből közel harminc, gyermekotthonban élő kisgyermek álma teljesült azzal, hogy december 18-án ellátogathattak a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra. A gyermekek ekkor azonban még mit sem sejtettek arról, hogy mi vár majd itt rájuk, ugyanis a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra ekkor érkezett a Jézuska. 

Az igazgatóság tanácsterme ünnepi díszbe öltözött, és a karácsonyfa, alatta a megszámlálhatatlan ajándékkal, halk zeneszó mellett várta a kicsiket. A gyermekeket Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, igazgató köszöntötte, örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan érdeklődnek a tűzoltók munkája után, de felhívta a figyelmüket arra is, hogy milyen kifizetődő dolog jó gyermeknek lenni, hiszen aki szeretetet ad, az még több szeretetet kap vissza. Látva a kicsik izgalmát, nem is húzta sokáig az időt, teret adott az izgatottan csillogó szemeknek, hogy a karácsonyfát megrohamozva kiválasszák a nekik leginkább tetsző ajándékot, ami csak és kizárólag az övüké lesz. Szebbnél szebb társasjátékok, mesekönyvek, autók, babák, kirakók, készségfejlesztő játékok várták, hogy kisgazdára találjanak. A gyerekek, miután megtalálták az igazit, egy varázslatos játszóházzá változtatták a termet, ahol a tűzoltókkal együtt játszva próbálhatták ki új szerzeményeiket. 

Szabó Krisztina, a Gólyafészek Gyermekotthon vezetője a megjelent intézmények képviseletében megköszönte az adományokat, valamint az élményt, ami felejthetetlenné tette a gyermekek idei karácsonyát. Arról is szólt, hogy azokat az ajándékokat, amelyek nem találtak azonnal gazdára, a gondozott gyermekek korosztályának és igényeinek megfelelően fogják szétosztani a tagintézményeik között, vármegyeszerte. 

A játék után a gyermekek megtekinthették a laktanya épületét, megismerkedhettek a tűzoltó gépjárművekkel, azt is megtudhatták, mire képesek a különböző speciális tűzoltó felszerelések, és a tűzoltók védőruhájába bújva, a fecskendőkbe beülve egy kicsit igazán tűzoltónak érezhették magunkat.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya ezúton szeretne boldog, békés, szeretetben és apró csodákban gazdag karácsonyi ünnepeket kívánni valamennyi hátrányos helyzetű kisgyermeknek, gondozóik és nevelőik számára.

Fotó: Körmend HTP, Balogh Eszter tű. fhdgy., Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű. fhdgy.