Háromtagú család életét mentette meg a szén-monoxid-érzékelő készülék egy szombathelyi lakásban

2024. január 10. 13:36

Kéménytűzhöz és szén-monoxid-érzékelő jelzéséhez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók tegnap.

Lerakódott korom izzott tegnap délután egy ciráki, Gyórói utcai családi ház kéményében. A répcelaki önkormányzati tűzoltók az égésterméket eltávolították a kéményből, ezt követően az izzás megszűnt. Az egység a kémény teljes vonalát hőkamerával átvizsgálta. A tűzeset során nem lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő készülék tegnap este egy szombathelyi, Szűrcsapó utcai lakásban. A kilencedik emeleti ingatlanban lévő készülék jelzését követően a lakók kinyitották az ablakokat, majd segítséget kértek. A város hivatásos tűzoltói légzőkészülékben méréseket végeztek az ingatlanban, mérőműszereik kimutatták a hálószobában lévő konvektor környezetében a szén-monoxid jelenlétét. A tűzoltók a helyszínre  kérték a gázszolgáltató szakembereit. 

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése miatt gondoskodjon arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket ne tekintse feleslegesnek, az a biztonság alapfeltétele!

Rendszeres időközönként vizsgáltassa meg, hogy tüzelőberendezései megfelelőek!

Körültekintően üzemeltesse tüzelőberendezéseit, mindig gondoskodjon megfelelő levegő-utánpótlásról!

Használjon szén-monoxid-érzékelőt, válasszon megfelelő típust és tartsa be a gyártó előírásait!

A megfelelő szén-monoxid-érzékelők listája az alábbi linken elérhető.