Kéménytüzek napja kedden

2024. február 07. 10:18

Két kéménytűzhöz riasztották a Vas vármegyei tűzoltókat tegnap. A kéménytüzek odafigyeléssel és rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetőek!

A lerakódott korom égett tegnap este egy körmendi, Tavasz utcai családi ház kéményében. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a kazánból az éghető anyagot, majd a kémény teljes vonalát hőkamerával átvizsgálták. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Izzott a lerakódott korom tegnap este a Csepregi Damjanich utca egyik családi házának kéményében is. A helyi önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt a ház lakója eltávolította az éghető anyagot a vegyes tüzelésű kazánból, és lezárta a kazánt. Az egység a kémény teljes vonalát hőkamerával átvizsgálta, a lerakódott égésterméket a tisztítónyíláson keresztül eltávolította. A tűz a tetőre nem terjedt át. Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.  

Az ilyen tüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az égéstermék-elvezető (kémény) nincs megfelelően kitisztítva, nincs megfelelően megválasztva a tüzelőanyag, a kémény belső falára lerakódik a korom, ez pedig meggyullad.

A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények esetén évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseket kiszolgáló kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente szükséges kéményseprőt hívni. Az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára pedig négyévente egyszer kell sort keríteni. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő ezekben az esetekben az előre egyeztetett időpontban várható.

Fotó: Csepreg ÖTP