Nem telik el nap szén-monoxid-riasztás nélkül

2024. február 13. 10:18

Két esetben is jelzett tegnap délután a szén-monoxid-érzékelő Vas vármegyében, mindkét alkalommal helyesen.

Elsőként Körmendre, a Berki utcába riasztották a tűzoltókat, ahol egy családi házban szólalt meg a készülék. A lakó rögtön elhagyta az épületet és hívta a 112-es segélyhívó telefonszámot. A város hivatásos tűzoltói légzőkészülékben behatoltak az épületbe, műszereik azonnal kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét. Különösen a gázkazán közelében emelkedett dinamikusan a mérőszám. 

Nem sokkal később Szombathelyről, az Igló utcából is hasonló jelzés érkezett a vármegyei műveletirányítási központba. Itt az átfolyós vízmelegítő közelében elhelyezett készülék riasztott. A tűzoltók, illetve a gázszolgáltató szakemberei rekonstruálták az esetet, és magas szénmonoxid-koncentációt mértek a levegőben. A tűzoltók átszellőztették az épületet, a gázszolgáltató szakemberei pedig leplombálták a gázkészüléket és megtiltották annak használatát. 

Az esetek során a készülék jelzésének és a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően senki nem sérült meg. A lakók mindkét esetben egyéb módon is meg tudták oldani a fűtést, így lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség. 

Fotó: Illusztráció. Szőke Péter, BM OKF