Viharosan telt a húsvét

2024. április 02. 12:20

A viharos erejű széllökések következtében 26 viharkárnál kérték a Vas vármegyei tűzoltók segítségét a húsvéti hosszúhétvégén.

A szeles időjárás következtében többségében kidőlt fák leszakadt faágak adtak feladatot a tűzoltóknak, de a balesetveszélyes hirdetőtáblák és megrongált tetők is adtak feladatot. 

Csütörtökön Bajánsenyén, Nagyrákoson, Nagygeresdnél, Hegyfalunál is kidőlt fa adott feladatot, míg Szombathelyen egy reklámtáblát rongált meg a szél. Vasváron akácfa borult villanyvezetékre, Magyarnádalján vezetékek szakadtak le, míg a szombathelyi Ady Endre téren pedig egy épület vakolatát bontotta meg a vihar. 

Pénteken Iváncon és Szentgotthárdon dőlt ki egy-egy fa, de Bükön előtetőt, míg Csepregen erkély feletti hullámlemezt kezdett meg a szél. Górba és Kőszegen is villanyvezetékre borultak a fenyők. 

Szombaton egy esetben kellett vonulni a tűzoltóknak fakidőléshez. A kőszegi Abért-tónál dőlt rá ugyanis egy fa a mellette lévőre. 

Vasárnap Hegyhátszentjakabnál dőlt egy hat méter magas, száraz fa a közútra, Csepregen egy fenyő jelentett veszélyt a lakossági áramhálózat vezetékére. 

Hétfőn egy kőszegi ház tetején a meglazult cserepek veszélyeztették a gyalogosforgalmat, a szombathelyi Bolyai János utcában tetőlemezt bontott meg a vihar, Vasszécsenynél, Gencsapátinál és Répcelakon is fa dőlt az útra, akadályozva a közút forgalmát. 

A kárhelyszíneken a szombathelyi, körmendi, sárvári és szentgotthárdi hivatásos, répcelaki, vasvári, csepregi és kőszegi önkormányzati, bajánsenyei, őriszentpéteri, jánosházi és ivánci önkéntes tűzoltók számolták fel a károkat. A kidőlt fákat motoros láncfűrésszel darabolták fel, a meglazult tetőelemeket pedig eltávolították vagy rögzítették azokat. Ahol egy fa villanyvezetékre borult, ott pedig az energiaszolgáltató szakembereit is a helyszínre kérték. 

Fotó: Csepreg ÖTP, Őriszentpéter ÖTE