Perenye, Gencsapáti és Gyöngyösfalu lakosai is számíthatnak a mentőcsoportok segítségére

2024. május 06. 15:05

Perenye Település Önkéntes Mentőcsoportja újraminősítését szerezte meg, míg Gencsapáti és Gyöngyösfalu településeken pedig új mentőcsoportok alakultak egy gyakorlatot követően május 3-án.

A mentőcsoportok ezentúl a vármegye hivatásos tűzoltóinak munkáját segítik az olyan tömeges események idején, amikor a tűzoltó erők leterhelten végzik munkájukat. A települések mentőcsoportjai olyan helyismerettel rendelkeznek, amely a baj óráiban nagy előnnyel járnak a károk mielőbbi felszámolásában, a lakosság védelmében és az eredeti helyzet visszaállításában. 

Perenyében 2019. évben alakult meg a helyi mentőcsoport, a tagok azóta is rendszeresen részt vettek helyi víz- és viharkárok felszámolásában. Pénteken egy újraminősítő gyakorlat keretében tehettek tanúbizonyságot képességeiről. A feladatokban és a feltételezett helyzeten alapuló károk felszámolásában további két település, Gencsapáti és Gyöngyösfalu újonnan alakult mentőcsoportjai is részt vettek. A feladatok végrehajtása Gyöngyösfaluban történt. A feltételezett helyzet szerint az elmúlt időszakban nagy mennyiségű eső esett a kőszegi járás felett kialakult zivatarláncokból. Az esőzések következtében helyi vízkárok alakultak ki. A Gyöngyös patakon levonuló árhullám, és az extrém mennyiségű csapadék lakott területet veszélyeztet. Különösen kritikus helyzet alakult ki Gyöngyösfalu település területén, ahol a polgármester elrendelte a Gyöngyösfalu Település Önkéntes Mentőcsoport aktiválását. A leterhelt erők megerősítésére aktiválásra és mozgósításra került továbbá a Gencsapáti és Perenye Település Önkéntes Mentőcsoportok is. 

A feladat végrehajtásában közel hatvanan vettek részt. A mentőcsoportok feladata volt az ideiglenes védmű építése, a zsilip és a vízelvezető árkok tisztítása, fakivágás, valamint kimenekítés és befogadóhely üzemeltetése is. A mentőcsoportoknak emellett egy lakóház ideiglenes megtámasztását is végre kellett hajtania. 

A feladatokat a mentőcsoportok szakszerűen hajtották végre, ezért a minősítő bizottság a látottakat megfeleltre értékelte. Ezzel a vármegyében lévő mentőcsoportok száma már 64-et számlál. 

Fotó: Zsoldos Adrián tű. főhadnagy/Szombathely KvK