A Gépipari diákjai a viadal legjobbjai

2024. május 09. 15:49

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred szervezésében került sor a II. Jurisics Miklós Védelmi Viadalra május 9-én a szombathelyi Petőfi telepen. A megmérettetésen nyolc Vas vármegyei középiskola diákjai versenyeztek.

Az ifjúsági versenyek tematikáján alapulva, ám mégis új feladatokkal tűzdelve hirdette meg a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Jurisics Miklós Védelmi Viadalt. A versengés célja a fiatalok rendvédelmi ismereteinek fejlesztése gyakorlati feladatokon keresztül a tantermi oktatáson kívül. A feladatok megtervezésében és a versenyállomásokon bírói feladatok ellátásában a Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred és az Országos Mentőszolgálat szombathelyi munkatársai is részt vettek. 

A versengés megnyitóval vette kezdetét, amelyen a feladatokat Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője ismertette, aki egyben balesetmentes versengésre is felhívta a diákok figyelmét. 

A sokrétű feladatok közül minden csapat megtalálta azt, amelyikben megmutathatta ügyességét, állóképességét, koncentrációját, vagy egészségügyi ismereteit. Feladat volt vízsugárral célba lövés, negyven kilogramm súlyú bábu mozgatása és a tűzoltó védőruhába való beöltözés is, amit a lehető leggyorsabban kellett végrehajtaniuk. A mentőszolgálat állomásán egy eszméletlen beteg ellátásával, míg a Magyar Honvédség állomásain akadályfutással, lövészettel és szennyezett romterületről való személy mentésével találkozhattak. 

A megmérettetésen mindenki a legjobbnak járó díjat és ezzel együtt a vándorkupát szerette volna bezsebelni. Az állomások teljesítését egy ünnepélyes eredményhirdetés követte, amelyen részt vett Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Vármegyei Védelmi Biztosság titkára és Molnár Tamás őrnagy, a Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred zászlóaljparancsnoka. 

A verseny legjobbja a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma csapata lett, akik Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornoktól, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától vehették át a vándorserleget, amit egy évig megőrizhetnek. 

Az eredmények kihirdetését követően Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, igazgató megköszönte a diákok verseny során tanúsított lelkesedését, felkészültségüket, egyben gratulált a helyezést elért csapatoknak. Az igazgató beszédében reményeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a versenyben résztvevő fiatalok közül kerülnek majd ki a jövő tűzoltói.

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI