Ha nyár, akkor tűzoltó tábor

2024. július 18. 09:23

A nyári szünetet a diákok többsége táborokban tölti. Ki ne szeretne egy olyan tábor részese lenni, ahol a szabadidejében a gyermek egy egész héten keresztül tűzoltó lehet. A Vas vármegyei tanulók egyik kedvelt nyári elfoglaltsága a tűzoltó tematikára alapoz. Csepregen és Szombathelyen is július 15-19. között szerveztek tűzoltó tábort a diákok részére.

A Csepregi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságon közel harminc általános iskolás kisdiák mutatott érdeklődést a helyi önkormányzati tűzoltók által szervezett programokon. Nem is unatkoznak azok, akik ezt az elfoglaltságot választották a nyárra, ugyanis színes programokkal várták őket a szervezők. A repertoárból nem hiányozhatott a csepregi szertár, szerállomány megtekintése, a szakfelszerelések kipróbálása, de a tipikus tűzoltói feladatok sem hiányozhattak. A gyermekek puttonyfecskendővel lőttek célba és szerelési foglalkozáson is részt vehettek. A táborozókat egy kirándulás keretében Sopronba is elvitték, ahol a hivatásos tűzoltó-parancsnokság meglátogatása mellett dottózás és a Tűztorony megtekintése is egy-egy programelem volt. A mozgalmas napot pedig a bobpályán zárták. 

A szombathelyi Bonaventúra elnevezésű tűzoltó tábor már évekre visszatekintő múlttal rendelkezik. A júliusi egyhetes táborban a gyermekek a tűzoltó lét minden ismérvével találkoznak, legyen az védőfelszerelés, eszköz, szerállomány, vagy szerelési feladat. A táborozókhoz a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja ellátogat, hogy a hét minden napján elméleti és gyakorlati foglalkozás keretében tanítsák meg nekik a legfontosabb tudnivalókat. A hét elején a gyermekek és kísérőik a szombathelyi laktanyába is ellátogathattak, ahol egy próbariasztásnak is szem- és fültanúi lehettek. Nagy örömükre szolgált, hogy ellátogathattak a tűzoltókhoz, ahol testközelből is megismerkedhettek a tűzoltólaktanyával, a szakfelszerelésekkel és a tűzoltó gépjárművekkel. A tábor érdekessége, hogy az egyhetes tudásanyag elsajátításáról a diákok egy vizsga keretében adhatnak majd számot július 19-én. Délelőtt elméletben és gyakorlatban is vizsgáznak majd, az ismereteket pedig szüleiknek is megmutathatják pénteken délután. 

Fotó: Csepreg ÖTP, Gulyás-Klein Andrea