Fakidőléshez és szárazfű-tűzhöz is vonultak tegnap a tűzoltók

2024. július 26. 11:18

Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása a környezetre is hatással van. A talaj víztartalma csökken, a föld repedezetté válik, a növényzet a szárazság miatt elhal, így megnő a tűzesetek kialakulásának kockázata is.

Két elszáradt fenyőfa veszélyeztette a gyalogos- és járműforgalmat Körmenden, az Alkotmány utcában, melyről tegnap délután érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel eltávolították az ágakat, majd kivágták a fatörzseket, és megszüntették a balesetveszélyes helyzetet. 

Később a sárvári hivatásos tűzoltókhoz érkezett riasztás, ők egy tűzesethez vonultak az Ölbő-Alsószeleste vasútállomás mellé, ahol a száraz aljnövényzet kapott lángra a vasúti töltés oldalán. A lángok mintegy száz négyzetméternyi területet érintettek. A tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. 

Száraz időben különösen fontos szem előtt tartani, hogy a növényzet hamar lángra kap, és egy eldobott cigarettacsikk, vagy egy kidobott üveg a nap sugarait összegyűjtve könnyen tűzhöz vezethet. Mi több, a hajtógázas flakonok akár fel is robbanhatnak! Fontos továbbá kiemelni azt is, hogy a köves-bazaltos területek, mint a vasúti töltések, még könnyebben felforrósodnak, még hamarabb kiszáradnak, és a környezetükben levő vegetációban is nagyobb eséllyel keletkezik tűz.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a prevenció jegyében arra kéri a lakosságot, hogy ne dobáljanak ki hulladékot a járművekből, és minden esetben gondosan, felelősségteljesen járjanak el a környezetünk megóvása érdekében.

Fotó: Illusztráció.