Közös feladatok kölcsönös segítése a cél

2024. július 26. 12:56

Megújította korábbi együttműködését az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A megújult dokumentum aláírására július 25-én, Őriszentpéteren került sor.

A természeti értékek védelme, az abban keletkező károk megelőzése, illetve felszámolása célként jelentkezik mind az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, mind pedig Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről. Ezen közös cél jegyében jött létre még 2013-ban az az együttműködés, amelyet a tegnapi napon megújítottak és további vállalásokkal töltöttek meg a felek. 

A nemzeti park vállalásai között szerepelt egyebek mellett, hogy tájékoztatást nyújt a katasztrófavédelmi igazgatóság részére a szervezeti sajátosságokról, előadókat biztosít a felkészítésekre, de megállapodás született arra vonatkozóan is, hogy egy katasztrófa vagy tűzeset felszámolása során segítséget nyújt a beavatkozó állománynak úgy a vízvételezési lehetőségek biztosításában, mint a terepjáró, illetve erő- és munkagépek rendelkezésre bocsátásában. 

Ugyanakkor a katasztrófavédelmi igazgató is biztosította a másik felet, hogy szükség esetén technikai eszközökkel segíti a nemzeti parkot a gyakorlati természetvédelmi feladatok ellátásában, közreműködik a környezeti kárelhárítási, kármentesítési tevékenységben, valamint a szervezet munkatársainak katasztrófavédelmi felkészítésében. 

A felek kölcsönösen megállapodtak továbbá abban, hogy minden szükséges információt és segítséget megadnak egymásnak munkájuk gördülékeny elvégzéséhez, valamint együttműködnek a természetvédelmi oltalom alatt álló élőlények élőhelyének védelme, illetve a speciális állatmentések során is. 

Az együttműködési megállapodást Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója látta el kézjegyével, illetve szervezeti pecsétjével, majd kézfogással szentesítették a benne foglaltakat.

Fotó: Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas VMKI