Folyamatosan monitorozzák a tűzoltók a leégett erdőterületet

2024. szeptember 09. 14:00

Csaknem ezer hektár semmisült meg a csütörtökön Csönge határában keletkezett erdőtűz következtében. A lángok Csönge és Kenyeri között pusztítottak, megfékezésükben az elmúlt négy napban több, mint ezer ember folytatott megfeszített munkát. A leégett területet a kint lévő tűzoltó egységek az erdészet szakembereivel folyamatosan monitorozzák.

Hatalmas összefogásnak lehettünk szemtanúi az elmúlt napokban a Vas vármegyei Csönge és Kenyeri térségben, ahol még csütörtökön délelőtt csaptak fel a lángok egy Csönge közeli erdős területen. A legmagasabb riasztási fokozatban érkeztek hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók a tűz oltására, a környező települések védelmére. Az elmúlt négy napban a tűz által érintett területen több, mint ezer ember végzett erőn felüli munkát, hogy mielőbb elaludjanak az utolsó lángok, az izzás és a füstölés is megszűnjön. Hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltók, mentőcsoport tagok vettek részt a tűzoltási munkálatokban, de erdészeti szakemberek a nemzeti park munkatársai, polgárőrök, a mentőszolgálat és a rendőrség is segítette a tűzoltók munkáját. Nagy segítségre voltak azok a mezőgazdasági és civil emberek is, akik lajtos kocsikkal szállították az oltóvizet, védőszántást végeztek a lángok továbbterjedésének megakadályozásában. A településeken is hatalmas összefogás mutatkozott meg. A lángokkal harcoló erők élelemmel, itallal, pihentetéssel való ellátása folyamatosan biztosított volt. 

A felderítésben a legnagyobb segítség a drónok voltak, amelyek pontosan meghatározták a helyszínt, ahol a tűzoltóknak be kell avatkoznia. A tűzoltási munkálatokat nehezítette a folyamatosan változó széljárás, a terület nagysága és az egyes erdőterületek megközelítése. Az erősödő szél miatt szombaton délután a lángok újra felcsaptak, több helyen koronaégéssel. A nehezen megközelíthető területek oltásában nagy segítséget nyújtott a honvédség helikoptere, ami a szombati és a vasárnapi napon is folyamatosan oltotta a területet. Szombaton az esti órákban a lánggal égést sikerült megszüntetni, így az tűzoltók ezt követően a még izzó, parázsló részek felkutatásán, a visszagyulladás megakadályozásán dolgoztak vasárnap. A kárhelyszínen jelenleg is kint vannak hivatásos és önkéntes tűzoltó egységek, akik a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat koordinálása mellett, az erdészeti szakemberek közreműködésével folyamatosan vizsgálják át a területet. A tűzoltók segítségére a hétfői napon megérkezett az eső, amely segíti a tűz végleges eloltását. 

Fotó: Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű.főhadnagy/Vas VMKI, Balogh Eszter tű. főhadnagy/Vas VMKI