Köszönet a „Vasi ezres tűz” kárfelszámolásában résztvevőknek

2024. október 19. 15:37

Október 19-én visszatértek a tűzeset helyszínére azok a tűzoltók, polgárőrök, erdészeti szakemberek, az Őrségi Nemzeti Park munkatársai, a mentőszolgálat és a rendőrség állománya, akik szeptember 5-9. között, erőn felüli munkát végeztek annak érdekében, hogy mihamarabb felszámolják a Csönge és Kenyeri térségében pusztító lángokat.

Visszatérésük apropója pedig nem más volt, minthogy részt vegyenek a Vas Vármegyei Kormányhivatal által szervezett köszönetnyilvánító eseményen. Szeptemberben még a tűzeset idején pihentetésre szolgáló Kenyeri Művelődési Ház udvarában most egy sátor foglalt helyet, ahol sor került az ünnepi eseményre. Ezen minden, az oltásban, logisztikában, egészségügyi biztosításban, civil támogatásban oroszlánrészt vállaló egyesület képviselője megjelent. 

A Himnusz hangját követően elsőként az ünneplőkhöz Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő szólt. Megköszönte a résztvevők hősies helytállását a munkálatokban, amit jómaga szeptemberben saját testközelből is megtapasztalt.  Elmondta, hogy ezt a magatartást a jövőben is gyakorolják azokon a helyeken ahol élnek és vigyék haza a köszönet hangját a kárfelszámolásban résztvevő összes bajtársuknak. 

A hála és a köszönet hangján szólt a résztvevőkhöz Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke is, aki elmondta, hogy büszke mindarra a 135 szervezetre, akik fáradhatatlanul dolgoztak abban az öt napban, de hangsúlyozta a civil segítséget is, akik támogatása egy hatalmas segítség volt minden a kárfelszámolásban résztvevő számára. Mindezért Csönge és Kenyeri lakosságok részére a védekezésben kiemelt szolgálatot nyújtó település lakóinak szóló elismerésként „Hollán Ernő altábornagy képmásával díszített elnöki emlékérmet” adományozott, Kenyeri egykori és jelenlegi, valamint Csönge települések polgármestereinek, valamint Horváth Melinda asszonynak, a Celldömölki Járási Hivatal vezetőjének, a Helyi Védelmi Bizottság elnökének.  

A 2024. szeptemberi Észak-Vas vármegyei mező- és erdőtűz irányításában nyújtott példaértékű, kiemelkedő szolgálata elismeréseként „Hollán Ernő altábornagy képmásával díszített elnöki emlékérmet” vehetett át Lakatár Gábor tűzoltó ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. A 2024. szeptemberi Észak-Vas vármegyei mező- és erdőtűz, valamint a Lajtán levonult árhullám elleni eredményes védekezés irányításában nyújtott példaértékű, kiemelkedő szolgálata elismeréseként Vámos Zoltán, főispán „Hollán Ernő altábornagy képmásával díszített elnöki emlékérem” elismeréssel jutalmazta Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornokot, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.  

Az emlékérmek átadását a 135 egyesület elismerése követte. Képviselőik egyesével vették át az őket megillető, munkájukért járó oklevelet Ágh Péter, államtitkárától, Vámos Zoltán főispántól és Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornoktól igazgatótól. 

A résztvevőköz szólt Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, igazgató is, aki elmondta, hogy a tűzesetet megelőző napokban Kenyeri község önkéntes tűzoltóinak gépjárműfecskendő átadó ceremóniáján vett részt, ahol elmondta, hogy a tűzoltók - legyenek hivatásosak, vagy önkéntesek - magukba hordozzák védőszentjük, Szent Flórián erkölcsi értékeit és tanításait, a bátorságot, a bajtársiasságot, a tenni akarást és az összetartozást. Akik a szeptemberi ezres tűznél részt vállaltak, azok mind magukba hordozzák ezeket az értékeket. Az elismerés, a nagyrabecsülés hangján szólt minden helyi és a szomszéd vármegyékből érkező hivatásos, önkéntes tűzoltónak, közreműködőnek, társszervnek, lakosnak és együtt küzdöttek a „Vasi ezres tűz” felszámolásáért. Kiemelte, hogy a Vas vármegyei lakosok az év 365 napján számíthatnak a tűzoltók segítségére a jövőben is. Jókívánságát fejezte ki annak érdekében, hogy a sokszor rengeteg lemondással járó hivatást mindig ehhez a káresethez hasonló elkötelezettséggel végezzék. Megköszönte a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság partnerségét, a munkáért járó elismerést, a társszerveknek a támogatást és jó találkozást kívánt. 

Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója a védekezésben résztvevő mintegy másfél ezer ember munkáját egy-egy fürdőbelépő átnyújtásával köszönte meg, amit jelképesen Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, igazgatónak adott át. 

Sárvár Város Önkormányzata nevében Dr. Máhr Tivadar alpolgármester egy emléklap átnyújtásával köszönte meg a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzesetnél végzett munkáját. 

Az ünnepség egy közös csoportkép elkészítésével és egy köszönetként járó ebéd elfogyasztásával ért véget.  

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI, Vas Vármegyei Kormányhivatal