Tűz ütött ki a sárvári laktanyában – a gyakorlat szerint

2023. február 15. 11:58

Mi történne, ha tűz ütne ki a tűzoltólaktanya konyhájában, vagy ha a szertárban csapnának fel a lángok? Teljesen mindegy, hogy a laktanyában, egy társasházban vagy egy szállodában keletkezik tűz, a protokoll ugyanaz: felderíteni, mindenkit biztonságba helyezni, a tüzet lokalizálni, eloltani, majd az épületet átszellőztetni. Mi van akkor, ha mindezt nehezített körülmények között, füsttel telítődött épületben kell megoldani? A tűzoltóknak az ilyen és ehhez hasonló esetekre is fel kell készülniük!

Korlátozott látási viszonyok közötti beavatkozások szakszerű végrehajtását gyakorolta a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya február 14-én. A feltételezések szerint rövidzárlat okozott tüzet a laktanya emeleten található egyik hálóhelyiségében. A lángok nagyon gyorsan terjedtek, és rövid idő alatt hatalmas, sűrű füst borította el az egész felső szintet. Az épp szolgálatban levő állomány azonnal elhagyta az érintett területet, a szertárba siettek és magukhoz vették védőruháikat, védőfelszereléseiket. Ekkor derült ki, hogy egyikük a nagy forgatagban a felső szinten rekedt, és időközben a füstben eszméletét vesztette. 

A tűzoltók – az élethű körülmények biztosítása érdekében – teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben, kámzsával letakart szemmel hajtották végre a gyakorlatot, azt imitálva, mintha valóban egy füsttel telítődött épületben kellene beavatkozniuk. Kúszva-mászva igyekeztek tájékozódni a területen, átvizsgálva az épület minden négyzetcentiméterét, hogy megtalálják sérült bajtársukat. Annak érdekében, hogy vakon se tévesszék egymást szem elől, és a kivezető utat is megtalálják, kötélbiztosítást használtak.

A cél ezúttal is a szakmai ismeretek napra készen tartása, az elméletben tanult technikák gyakorlati alkalmazásának elsajátítása, rutinszerűvé tétele volt. 

A feladatot a szolgálatban levő tűzoltó állomány körültekintően, szakszerűen, a biztonsági előírásokat maradéktalanul betartva hajtotta végre, így a gyakorlatot Szabó Lajos tűzoltó százados, megbízott tűzoltóparancsnok, a gyakorlat vezetőjeként megfeleltre értékelte. 

A következő időszakban a hivatásos tűzoltó-parancsnokság másik két szolgálati csoportjára vár a feladat, hogy begyakorolják, hogyan kell helyesen és szakszerűen eljárni a korlátozott látási viszonyok között végrehajtandó beavatkozások során.

Fotó: Szabó Lajos tű. szds., Sárvár HTP