Életmentésért kaptak elismerést a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók

2023. március 06. 15:14

Nem tétováztak, azonnal elsősegélyben részesítették, ezzel megmentették az életét a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók annak a bajbajutott embernek, akihez még tavaly decemberben riasztották őket. Gyors reagálásukért és lélekjelenlétükért az éves közgyűlés keretein belül vehettek át elismerést. Az elismerő okleveleket Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese adta át részükre.

Március 4-én tartotta 2022. évet értékelő értekezletét a Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület.  Mersich Miklós, az egyesület parancsnoka egy videó bemutatásával értékelte az elmúlt esztendőt, majd beszélt a kiemelt beavatkozásokról, eseményekről. A gyűlésen meghatározásra kerültek 2023. évi célok is. Az előadásokat követően elismerések átadására is sor került. 

A Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület 2022. december 17-én 17 óra 35 perckor kapott egy kétségbeesett hívást egy helyi lakostól, aki segítséget kért, mert el fog vérezni: artériás vérzés van a lábán. Elmondta, hogy hívott mentőt, már úton vannak, de félt, hogy nem fogja bírni, amíg kiérkeznek. 

Az egyesület parancsnoka ekkor próbálta megnyugtatni a bejelentőt, és igyekezett instruálni, amíg megérkezik a segítség. Kérte, hogy maradjon vonalban és folyamatosan tartotta vele a kapcsolatot. A parancsnok riasztotta a négyfős, szaktevékenységet is ellátó egységet, akik magukhoz vették a Medic-táskát és azonnal elindultak a helyszínre. 

Már útközben előkészültek, felvették az orvosi kesztyűt, majd berohantak a bejelentő házába, és ott sem késlekedtek. Steril mull-lappal nyomást gyakoroltak a vérző testrészre, megszüntették az artériás vérzést és CAT harctéri érszorítóval elszorították a végtagot. Pár percen belül a mentők is a helyszínre értek és átvették a beteget. Megköszönték a szakszerű és gyors segítséget, amellyel megmentették a bejelentő életét. 

Csejtei Balázs tűzoltó törzszászlós, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Disaster Medic instruktora által tartott képzéseken, valamint a budapesti mentőtisztekkel, Kondor Mariannal és Sipos Rékával tartott gyakorlaton az egyesület tagjai már korábban elsajátíthatták az elsősegélynyújtás helyes technikáit, majd a maguknak szervezett továbbképzések alkalmával egymáson gyakorolták be, hogyan kell szakszerűen alkalmazni a különféle kötözéseket, rögzítéseket. 

Az egyesület a Medic-táskáját a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával állította össze. A kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók a tavalyi évben több mint tíz alkalommal vették hasznát a benne található elsősegélynyújtáshoz elengedhetetlenül szükséges eszközöknek a tűzoltói beavatkozásaik során.

A 2022. december 17-ei beavatkozás során Fekete Patrik, Fekete Dávid, Nemes Bálint és Drenovácz István gyors és szakszerű reagálásának köszönhetően sikerült megállítani a vérzést a mentők kiérkezéséig, ezzel pedig megmentették a bejelentő életét. Szakszerű segítségükért, lélekjelenlétükért Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Dr. Rosta Máté Tivadar, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet regionális igazgatója díszoklevél elismerésben részesítette őket, melyeket az érintettek Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettestől vehettek át. Az igazgatóhelyettes megköszönte az önkéntesek helytállását és további sok sikert kívánt munkájukhoz. 

 

Fotó: Kőszegszerdahely ÖTPE