Az emlékek nem fakulnak

2024. február 09. 12:11

A pandémia szülte többéves kényszerpihenőt követően ismét adottak voltak a feltételek, hogy a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fogadni tudja nyugállományú tagjait. A 2019-es találkozó után február 8-án újra kinyílt a nyugdíjasok előtt a szombathelyi tűzoltólaktanya ajtaja.

A nyugdíjas találkozóra mind a szervezet, mind pedig elődszervezetinek megyei állományú tagjai meghívást kaptak. A lehetőséggel tizenöt egykori állománytag, hölgyek és urak egyaránt éltek. A nyugdíjasokat a rendezvényen Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, igazgató, valamint Lakatár Gábor tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes köszöntötte. A résztvevők egyperces néma csenddel tisztelegtek azon kollégáik előtt, akik már nem vehettek részt a rendezvényen. 

Az igazgató tájékoztatta a résztvevőket az elmúlt év legfontosabb feladatairól, illetve kiemelkedő eseményeiről. Kitért a nemzetközi kapcsolatok kialakításának, ápolásának jelentőségére, az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására, valamint ismertette a tavalyi vonulási statisztikai adatokat is. Szólt az igazgatóság idei évi célkitűzéseiről, törekvéseiről, különös kiemelte a beavatkozó állomány felkészítését segítő nagyszabású vármegyei és országos gyakorlatokat, versenyeket, illetve a preventív jellegű kampányokat. 

A tájékoztatást követően az igazgatóhelyettes vezetésével a nyugdíjasok megtekinthették a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárműparkjának legújabb tagját, a decemberben átadott MAN tűzoltógépjármű-fecskendőt, majd annak az e-oltólándzsának a működése is bemutatásra került, amely az elektromos autók tüzének oltásában nyújt nagy segítséget.

A tájékoztatókat és bemutatókat követően a nosztalgia kapta a főszerepet. Történetek hangzottak el egykori nagy erdőtüzekről, árvizekről, emlékezetes beavatkozásokról, soha nem fakuló emlékek törtek elő tragikus eseményekről, de felelevendtek olyan megmosolyogtató anekdoták is, amelyek hozzájárultak, hogy a kollégák között életreszóló barátságok kötődjenek. 

A nyugdíjasok megköszönték a rendezvény megszervezését, és mint mondták, büszkeséggel tölti el őket, hogy egykoron tűzoltóként szolgálhattak.

Fotó: Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas VMKI