Tűzmegelőzési tanácsok az ESR-112 világnapja alkalmából szervezett rendezvényen

2024. február 12. 14:37

Február 11-e a 112-es egységes európai segélyhívószám napja, melynek célja felhívni a figyelmet a hívószám fontosságára, illetve megfontolt használatára. Ez alkalomból, az idei évben immáron nyolcadik alkalommal tartott nyílt napot Söptei úti objektumában a Hívásfogadó Központ Szombathely. A rendezvényen az előző évekhez hasonlóan a számos társ- és együttműködő szerv mellett a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Vas Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság is képviseltette magát.

A számos érdeklődőt, kicsiket és nagyokat is vonzó nyílt napon a rendőrség, a mentők, a magyar honvédség, az áldozatsegítő központ képviselői, és a számos egyéb együttműködő szerv standja mellett a Vas Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság sátrával is találkozhattak a résztvevők. 

Az érdeklődők minden kérdésükre választ kaphattak az otthon jellegű tűzesetek megelőzésével kapcsolatosan, megismerkedhettek a szén-monoxid-, illetve füstérzékelő készülékek jelentőségével, használatával, valamint azok helyes elhelyezésére vonatkozó előírásokkal. Emellett a bizottság a kémények rendszeres ellenőrzésére is igyekezett ráirányítani a résztvevők figyelmét.

A gyermek- és ifjúságnevelés jegyében színes játékos feladatokkal és ajándékokkal is készültek a szakemberek, mi több, a legbátrabb gyerkőcöknek még a tűzoltó védőruha felpróbálására is lehetőségük nyílt - kinek-kinek a saját méretére szabva. 

A tűzmegelőzési bizottság prevenciós tevékenységén túl a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat gépjárművével, valamint a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárműfecskendőjével is megismerkedhettek a diákok és kísérőik.

Fotó: Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas VMKI