Kockázatértékelés katasztrófavédelmi szemmel

2024. április 12. 07:05

A katasztrófa-kockázatértékelési rendszer oktatására és a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon rendszerbe állított terepi adatgyűjtő eszközöket szállító gépjármű, valamint a felmálházott eszközök bemutatására, továbbá a projekt keretében megvalósított központi kockázatkezelő alkalmazás (KOCKA) oktatására került sor az igazgatóságon április 11-én.

Elsőként a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állománya ismerkedhetett meg egy oktatás keretében azzal a gépjárművel és a rá felmálházott légi felderítő eszközökkel, amelyek a jövőben főként a nagyobb kiterjedésű tüzeknél lehetnek a beavatkozó állomány segítségére. A hallgatóságnak az eszközöket Egyed László tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője mutatta be. A bemutatót követően a központi kockázatkezelő alkalmazást az állománnyal Poór Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője ismertette. 

A képzés a központi oktatást követően sem ér véget, ugyanis a jövő héten a Sárvári és a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állománya is a már ismertetett tematika alapján ismerkedhet meg a technikai felszereléssel és az új felülettel. Képzésüket Szabó Lajos tűzoltó százados, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tűzoltója tartja. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI