Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat


A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatról
 
A 2012. április 1-én került megalakításra a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat (röviden: KMSZ).
 
A KMSZ megyei hatáskörrel rendelkező 24/48 órás, készenléti jellegű szolgálat, amely magasabb szintű káresemények irányítását segítő és végrehajtó tevékenységet folytat. A káresemény helyszínén a beavatkozó állomány biztonságosabb beavatkozását felügyeli és ellenőrzi.
 
A Szolgálat káreseti tevékenységén keresztül megteremti a napi munkarendben dolgozó irányítói és koordinatív feladatokat ellátók és a készenléti jellegű szolgálatban operatív feladatokat végzők közötti, valós idejű kapcsolatot.
Egységes elvek szerint történő hatékony, eredményes és biztonságos kárelhárítást végez.
 
A tűzoltósági feladatai között elsődleges a tűzoltásvezetők munkájának megfigyelése, a beavatkozások segítése, szükség esetén a tűzoltás vezetésének átvétele. Figyelemmel kíséri a védőfelszerelések állapotát, gyakorlatokat tart, ellenőriz, szervez. A tűzoltóságok szolgálati csoportjainál szolgálatellátás-ellenőrzést végez. Szakmai anyagokat készít és közreműködik a továbbképzések bonyolításában. Tűzvizsgálat érdekében tűzvizsgálati helyszíni szemlét végez.
 
Katasztrófa esetén a KMSZ helyszínre érkező állománya azonnal megkezdi a katasztrófa komplex felszámolásának irányítását. Mindezen túl közreműködik a veszélyes üzemek beazonosításában, valamint a közúti veszélyes áru szállítás ellenőrzésében.