Két kéménytűz a hétvégén

2021. december 06. 16:08

Két kéménytűzhöz riasztották a Vas megyei tűzoltókat az elmúlt napokban.

Családi ház kéményében lerakódott korom izzott Vépen, a Petőfi utcában pénteken délután. A szombathelyi hivatásos tűzoltók az égésterméket a kályhából eltávolították, ezzel az izzás megszűnt. Az egység ezt követően hőkamerával átvizsgálta a tetőszerkezetet, de további izzást nem tapasztalt. 

Füst áramlott vissza egy szombathelyi lakásban az Ifjúság utcában vasárnap este. A szombathelyi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek az elsődleges felderítés során megállapították, hogy a kémény alsó részében az égéstermék izzik. Az egység az izzó részeket a kéményből eltávolította, ezzel a parázslás megszűnt, majd átszellőztették a füsttel telítődött épületet. A tűzeset során lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Az ilyen jellegű tűzesetek megelőzése érdekében fontos, kémények és tüzelő- fűtőberendezések rendszeres ellenőrzése, a biztonság érdekében ne feledjék ezt megtenni. A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. Vas megyében a kéményseprést – Szombathely kivételével – és a kéményseprő-ipari közszolgáltatást a Vas Megyei Kéményseprő Kft., míg Szombathelyen a Vasi Füstfaragók Kft. végzi.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.