Tűzoltók szirénájától volt hangos szombaton Bükfürdő

2022. május 28. 16:01

Hetedik alkalommal gyűltek össze hivatásos, létesítményi, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, mentőcsoport tagok, hogy összetartozásukat egy gyermeknapi programra felfűzve ünnepeljék. Az új helyszín nem csak a VII. Vas Megyei Tűzoltó Találkozónak, hanem a Vas Megyei Területi Mentőcsoportok V. Megyei Szakmai Versenyének is helyt adott május 28-án.

A Bükfürdő Thermal & Spa 3-as számú parkolójában gyülekezett fel a közel ötszáz tűzoltó, akik tűzoltó gépjárműveikkel érkeztek az eseményre. A megnyitón beszédet mondott Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. 

Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok Brutscher József örökérvényű gondolataival köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a találkozó egyben demonstráció is, amellyel bemutatják, hogy a vasi tűzoltók az év minden napján tanúbizonyságát adják annak, hogy a káreseményeket közös erővel fel lehet számolni. Az igazgató így fogalmazott: „Célunk ezért továbbra is, hogy Vas megye élen járjon megelőzésben, a mentő tűzvédelemben, a preventív hatósági feladatellátásban, így a jövőben is folytatni fogjuk a reagálóképesség fejlesztését. „ Megköszönte a megye összes tűzoltójának és valamennyi önkéntesének az elmúlt időszakban végzett szolgálatot, a családtagoknak a háttér biztosítását. Külön köszönetet mondott a megye vezetőinek, a jelenlévő társszervek vezetőinek és munkatársaiknak stratégiai partnerségét, támogatásukért.

A beszédeket követően elismerések átadására került sor. Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, igazgató a megye katasztrófavédelmi feladatai végrehajtását segítő munkája elismeréseként Szent Flórián plakettet adományozott Lenkai Nóra asszonynak, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosának és Gagyi István úrnak, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete elnökének.

A tűzoltók összetartozásukat idén egy szökőkúttá alakított földfeletti tűzcsappal jelképezték, amelyen annyi lyukon keresztül távozott a víz, amennyi tűzoltó szervezet képviseltette magát a rendezvényen. A megnyitót követően aztán kezdetét vették a gyermekek által várva várt programok. Idén is a legnagyobb sikert a kistűzoltó avatás aratta. A gyermekek sorban álltak, hogy teljesíthessék a kistűzoltó akadálypályát, amelynek sikeres teljesítését követően Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, igazgató, és Kovács András, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnöke jelenlétében tették le az esküt. A műszaki mentési felszerelések bemutatása mellett olajtűz oltási bemutatót is tartottak a tűzoltók, de a gyermekeknek lehetősége nyílt tűzoltó gépjárművekkel utazni is. A virtuális valóság szemüvegnek köszönhetően testközelből egy tűzoltásnak is részesei lehettek a virtuális térben. A rendezvény nemes célt is szolgált, ugyanis véradásra is lehetőség nyílt, közel harmincan tették meg ezt a Magyar Vöröskereszt által a fürdő területén üzemeltetett helyiségben. A tűzoltó autók ünnepélyes elvonulását követően 16.00 órakor a 100 Folk Celsius zenekar koncertjén mulathatott a nagyérdemű. 

A rendezvénnyel párhuzamosan a Vas Megyei Területi Mentőcsoportok V. Vas Megyei Szakmai Versenyét is megrendezték. Az egy területi és hét járási Vas megyei mentőcsoportnak négy állomásból álló versenyen kellett megmérettetni. Az első helyszínen romterületen lévő sérült kimentése alpintechnika segítségével volt a feladat. Az akadálypályán kúszófolyosó, gumi futópálya, labirintus, homokzsák dobálás nehezítette a minél gyorsabban történő célba érést. Mivel a mentőcsoportok többsége az alapvető vízkár elhárítási feladatokra alakult, így a harmadik állomáson védmű építésével kellett szembenézniük. Az utolsó, a szivattyúzási feladat volt, ahol egy tartályból kiemelt vízzel kellett a kihelyezett üres tartályt feltölteniük. A versenyben az első helyet a Sárvári Járási Rába Mentőcsoport szerezte meg, második az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport lett, míg a dobogó harmadik fokára a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport állhatott fel. A legjobbaknak járó elismerést Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, igazgató, Lakatár Gábor tű. alezredes, megbízott igazgatóhelyettes, Horváth Zoltán tű. ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes és Poór Balázs tű. ezredes, polgári védelmi főfelügyelő adta át a mentőcsoportok vezetőinek. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas MKI