Újabb járművekkel gyarapodtak az önkéntes mentőszervezetek

2022. október 07. 12:45

Öt személygépjárművel vontatható utánfutót vehettek át október negyedikén a Vas megyei települési mentőszervezetek a katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán. A több mint bruttó 62 millió forintos beszerzés a KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében valósult meg.

Vas megye vonatkozásában Csepreg, Csákánydoroszló, Kemenesmihályfa, Lukácsháza és Szentpéterfa Települési Önkéntes Mentőcsoportjai vehették át az eszközöket. Az új terepjáró, személy- és teherszállításra alkalmas gépjárművek, utánfutók beszerzése kiemelten fontos célja a projektnek, hiszen ezekkel az eszközökkel nehéz terepviszonyok között is biztosítható a mentőegységek gyors kiérkezése, a speciális mentőeszközök, berendezések mozgatása, mindezzel csökkenthető a károk mértéke, és miután a beavatkozó szervezetek rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, a földrajzilag legkedvezőbb elhelyezkedésűt lehet szükség esetén riasztani.

Az önkéntes mentőszervezetek eszköztárának fejlesztésével a lakosság hatékonyabb védelme a cél. A katasztrófavédelem több mint tíz éve kezdte meg az önkéntes alapon működő mentőszervezetek rendszerének kiépítését, ami nagyban erősíti a lakosság biztonságát, önvédelmi képességét. A mentőszervezetek szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen csak a tavalyi évben a Vas megyei mentőszervezetek 54 esetben avatkoztak be és végeztek speciális mentéseket, emellett a gyors reagálás és a jó helyismeret is fontos előnyük. Az önkéntesen szerveződő mentőcsoportok különleges kiképzésükkel, speciális technikai eszközeikkel és képességeikkel különböző káresemények felszámolásában támogatják a hivatásos erők munkáját, egyebek mellett rendkívüli időjárási események, például viharok vagy árvíz idején, de munkájukkal műszaki mentések, vagy akár szabadtéri tűzesetek során is támogatják a hivatásos egységeket.  

Az 1 milliárd 500 millió forint támogatást nyújtó európai uniós projekt keretében az elmúlt években quadokat, áramfejlesztőket, szivattyúkat, valamint általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehettek az önkéntesek, a speciális eszközök, berendezések megismerését, használatát pedig képzésekkel támogatta a katasztrófavédelem. Mindez lehetővé teszi, hogy az önkéntes csapatok modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. 

 

Fotó: BM OKF, Poór Balázs tű. ezredes/Vas MKI