Gyertyagyújtással tisztelegtek a hősök emléke előtt

2022. október 28. 14:00

Mindenszentek és halottak napja alkalmából tartott megemlékezést a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya a szombathelyi laktanya aulájában található hősi halált halt tűzoltó bajtársak emlékfalánál október 28-án.

A megemlékezésen felsorakozott állomány október 28-án rótta le tiszteletét azok előtt a tűzoltók előtt, akik tűzoltó szolgálatuk alatt szolgálták Vas megye lakosságának biztonságát, azonban már nem lehetnek közöttünk. A felsorakozott állomány előtt Egyed László tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője mondott beszédet. 

„Emlékezzünk azokra a tűzoltókra, akik az elemekkel vívott harcban adták életüket embertársaikért. Magyarországon 1861-től napjainkig szolgálatteljesítés közben 124 bajtársunk halt hősi halált. Az első dokumentált hősi halott Beregszászi Sándor diák, debreceni önkéntes tűzoltó 1861-ből, az utolsó Kövecses Gergő tűzoltó főtörzsőrmester, akinek szomorú halálesete 9 évvel ezelőtt történt, 2013. november 1-én, mindenszentek napján a Rám szakadéknál. De közöttük van az 1965. április 22-én a csákánydoroszlói árvízvédelmi munkák során hősi halált halt Császár László önkéntes tűzoltó törzsőrmester is.” Így szólt a megemlékezés hangján az alezredes. Mint elmondta Vas megyében 121 olyan tűzoltó volt, aki megjárta a világ harctereit, azonban már onnan nem térhetett haza. Nekik állított emléket az 1934-ben, a mai Ady téren felállított, majd az 1950-es években lebontott tűzoltó hősi emlékmű. Ma Brutscher József Szombathely tűzoltó főparancsnoka által állított az első világháború harctereit megjárt 13 hősének emelt emlékfalánál emlékezett az állomány. 

A hősi halált halt tűzoltó bajtársak emlékfalánál mécsest helyezett el Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, megbízott tűzoltósági főfelügyelő, Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Bognár András tűzoltó őrnagy, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság megbízott parancsnoka, Kovács András a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnöke valamint Grastyán László nyugállományú tűzoltó ezredes. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas MKI