Értekezés a téli felkészülés jegyében

2022. november 10. 11:23

A rendkívüli téli időjárás következményeinek kezelésében érintett Vas megyei ágazatok, szervek, szervezetek bevonásával zajlott értekezlet november 10-én a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságán. A találkozón a résztvevők ismertették a szakterületi feladatokat azzal a céllal, hogy még hatékonyabbá váljék az operatív együttműködés.

Az értekezleten részt vett Vámos Zoltán, Vas megye főispánja, Dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára, Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Böröcz Miklós a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója és a téli felkészülésben érintett szakterületek képviselői. 

Elsőként Dr. Baán Mihály alezredes beszélt a Vas Megyei Védelmi Bizottság téli felkészülés érdekében végzett intézkedéseiről. Elmondta, hogy a védelmi bizottság kapcsolata a társszervekkel folyamatos, kitért az új szervezeti és működési szabályzatra. Mint mondta a közlekedés egy létfontosságú rendszerelem, ami a lakosság ellátása mellett a gazdaság működtetésében is fontos szerepet tölt be. 

Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szakterületi bontásban ismertette azokat a feladatokat, amelyek a rendkívüli téli időjárási események kezelése során jelentkezhetnek és operatív együttműködést igényelnek. Többek között kitért a településeken lévő katasztrófavédelmi megbízottak felkészítésére, a mentőcsoportok mozgósítására. Beszélt továbbá a veszélyes üzemek és veszélyes áru szállítók felkészítéséről, a kockázati helyszínek beazonosításáról, az erők, eszközök többszörözéséről és a kényszervárakoztató helyek előzetes felméréséről is. Tájékoztatója végén kitért a lakosság irányába a média felületeken keresztül történő preventív üzenetek eljuttatásának fontosságára, amely hozzájárul a téli időszakban is a lakosság mindennapjainak biztonságához. 

Azt, hogy a magyar közúthálózat és a gyorsforgalmi utak esetében hogyan kezelik a rendkívüli téli időjárási eseményeket, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóság képviseletében Böröcz Miklós igazgató tárta a hallgatóság elé. Ismertette, hogy a szeptember 1-jei koncesszióváltást követően mely gyorsforgalmi-útszakaszokat kezelik, beszélt a rendelkezésükre álló gépjárműparkról, a rendkívüli helyzetben követett protokolljaikról. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas MKI