Valóságban már többször megmutatták, hogy miért is van szükség a mentőcsoportra Csákánydoroszlón

2024. március 26. 10:27

Árvíz elleni védekezés, romosodott tető és falrész ideiglenes megtámasztása – ezek a feladatok is szerepeltek azon a gyakorlaton, ahol a Csákánydoroszló Települési Önkéntes Mentőcsoport újabb öt évre szerezte meg nemzeti minősítését március 23-án.

A gyakorlat hajnali öt órakor a mentőcsoport riasztásával indult, amit a település polgármestere rendelt el. Az események itt is egy feltételezett helyzet kezelésére épültek. A főként vízkár elhárítási feladatokra specializálódott települési mentőcsoportnak a térséget elért ciklon következtében jelentkező feladatokat kellett megoldania. A vihar és az intenzív esőzések következtében árhullámok indultak el a földfelszíni vízfolyásokon. A vihar hatására épületek héjszerkezete és főfalak rongálódtak meg, valamint a dombokról lezúduló csapadék által indukált árhullámok lakott területeket veszélyeztetnek. A riasztást követően a polgármesteri hivatal előtt összesen ötven mentőcsoporttag jelent meg és kezdte meg a munkát. 

A gyakorlaton résztvevő állománynak a feladata volt a Lugos-patak áradásából adódó árvíz védekezési módok alkalmazása, így a bordás megtámasztás, vízátemelés és az akadályt jelentő fák eltávolítása is. Emellett feladatként jelentkezett egy romosodott épület ideiglenes megtámasztása, de működtetniük kellett befogadó helyet, ahol a bajbajutott emberek ellátását is el kellett végezniük. 

A gyakorlat elérte a célját, ugyanis a település mentőcsoportja a rájuk rótt feladatokat szakszerűen, legjobb tudásuk szerint hajtották végre. A minősítő bizottság a látottakat megfeleltre értékelte. A szombati feltételezett események kezelése hasznos a településen élő mentőcsoporttagok számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a tavaly augusztusi esőzéseket követő áradásoknál is tudták kamatoztatni megszerzett képességeiket. Mindezt a közelségük miatt tették gyorsan, helyismeretüknek köszönhetően pedig precízen annak érdekében, hogy a helyiek a lehető legnagyobb biztonságba tudhassák magukat és értékeiket. 

Fotó: Horváth Tibor tű. ezredes/Körmend KvK