Bemutatkozik a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

A városban 147 éve létezik tűzoltóság, kezdetben önkéntesek, ma már hivatásosok látják el a tűzoltási és mentési feladatokat. A hivatásos és önkéntes tűzoltókat bemutató sorozatunk e heti részében a sárvári hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal ismerkedhetnek meg.

A városban 147 éve létezik tűzoltóság, kezdetben önkéntesek, ma már hivatásosok látják el a tűzoltási és mentési feladatokat. A hivatásos és önkéntes tűzoltókat bemutató sorozatunk e heti részében a sárvári hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal ismerkedhetnek meg.

Sárváron 1873-ban alakult Mezővárosi Önkéntes Tűzoltó Egylet, amelynek szertára akkoriban a Szent László templom közelében található börtön pincéjében kapott helyet. Figyelőszolgálata a szemben található kisebb templom tornyában üzemelt. 1907-ben a mai laktanya területén egy szénatároló volt, ennek átalakításával hozták létre a szertárukat. A második világháború után átvette az állam a tűzoltóság irányítását, majd 1973-ban nekiláttak a mai tűzoltólaktanya építésének. 1995-től az állami tűzoltóságot felváltotta az önkormányzati tűzoltóság, ez egészen 2012-ig így is maradt, azóta ismét államiként működik. 

A parancsnokság teljes villamoshálózata jelenleg felújítás alatt áll, amelynek köszönhetően a sárvári tűzoltók egy megújult környezetbe térhetnek vissza a nyár végén és szolgálhatják Sárvár és a környező települések biztonságát. Szertáruk két részében az egyes és kettes szer, egy magasból mentő és a vízszállító található. Utóbbi egy hatalmas monstrum: a megyében az egyetlen új típusú hibrid, amely akár gépjármű fecskendőnek is használható. Az autót egy bányakamion alvázára építették fel, tartályában hétezer liter víz fér el, alsó részén avar oltására szolgáló oltóberendezés és rézsüoltó található.

Jelen pillanatban négy készenléti szeren összesen tizenhárom tűzoltó lát el huszonnégy-negyvennyolc órás szolgálatot három szolgálati csoportban. A sárvári tűzoltó-parancsnokság egységei három megye – Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém – nyolcvanhét településén látnak el tűzoltási feladatokat. Működési területükön két önkormányzati, a celldömölki és a répcelaki tűzoltóság fölött gyakorolnak szakmai felügyeletet. Ezen kívül harmincegy önkéntes tűzoltó egyesület dolgozik a kezük alá baj esetén. – Szakmai felügyeletet ellátóként a célom, hogy az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek olyan szintre fejlődjenek fel, hogy az állampolgárok ne vegyék észre, amikor bajba kerülnek, hogy hivatásos vagy önkéntes tűzoltók siettek a segítségükre – mondja el Csende Sándor, a sárvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. Szerencsére ma már tényleg olyan szinten működik az önkéntesség, hogy baj esetén hatékony támogatást tudnak nyújtani a hivatásosoknak – tavaly ez csaknem negyven káresetnél valósult meg.

A sárvári működési területen a műszaki mentések száma már meghaladja a tűzoltások számát – mostanra kétharmad-egyharmad arányban vannak az ilyen káresemények. Ennek egyik fő oka a parancsnok szerint a 84-es számú főút, az itt bekövetkező balesetek adják a legtöbb munkát a készenléti állománynak. A megyében található veszélyes üzemek kétharmada szintén Sárvár körzetében helyezkedik el, szerencsére ezek jóval ritkábban adnak feladatot a beavatkozó egységek számára.

A sárvári tűzoltók versenyeken is jeleskednek: tavaly a megyei igazgatóságot az országos szakmai versenyen ők képviselték. Egyéniben és gépjárművezetői kategóriában is hatodik helyezést értek el, tavalyelőtt csapatban harmadikak voltak. Sportos parancsnokság az övék: büszkélkedhetnek terepfutókkal, futókkal, kerékpárversenyzőkkel, úszóval, de gépjárművezetőik is sűrűn érnek el dobogós helyezést versenyeken.

Mint általában a tűzoltóságok, úgy a sárvári is bővelkedik olyan esetekben, amelyek valamilyen szempontból kiemelkedőnek számítanak: a múlt évben működési területükön volt az ország egyetlen ötös kiemelt riasztási fokozatú szabadtéri tűzesete Kemenesmagasi térségében. A tűzesetek riasztási fokozatokra vannak osztva egytől ötig, kiterjedési területük szerint rangsorolva. A legmagasabb, ötös erősségű tűz eloltásához hat és fél raj együttes, összehangolt munkája szükséges – egy raj hat főt, míg egy fél négyet jelent. Kemenesmagasiban egyébként két napon keresztül tartott a károk felszámolása. A helyzetet nehezítette, hogy ezzel párhuzamosan Sótony közelében is volt egy hármas fokozatú tűz. Két éve egy, a szomszédos buszpályaudvaron összeesett férfit sikerült visszahozniuk a halál torkából a parancsnokságon szolgáló Veiczer testvéreknek. Mire a mentők kiértek, a férfi már életjeleket mutatott.

Mindannyiunk fejében él a kép: a tűzoltók hősök. Rengeteg tisztelője akad a szakmának, fiatalok és idősek között egyaránt. A sárváriaknak is vannak rajongóik: két kisfiú az óvodába menet reggelente a parancsnokság előtt állva nézik végig anyukájukkal a műszakváltást, ha esik, ha fúj.