Bemutatkozik a Répcelaki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság

A hivatásos és önkéntes tűzoltókat bemutató sorozatunk e heti részében rendhagyó módon nem egy, hanem egyből két tűzoltó-szervezetet is megismerhetnek. Ezúttal ugyanis Répcelakon láttak minket vendégül, ahol a csaknem 140 éves önkéntes tűzoltó-egyesület mellett 2006 óta önkormányzati tűzoltóság is működik.

Répcelakon két tűzoltással foglalkozó szervezet van. Az egyik Répcelak Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, a másik pedig a Répcelaki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság. Bár egymással párhuzamosan végzik munkájukat, a legtöbb esetben mégis együtt dolgoznak, tekintve, hogy a répcelaki tűzoltók kivétel nélkül mindkét szervezetnek tagjai.

A Tűzoltó Egylet 1882-ben alakult, ezáltal a város 13 egyesülete közül ez a legrégebbi. Három település – Répcelak, Nick és Csánig – 54 fővel hozta létre az önkéntes szerveződést, mely még az első világháború előtt szétvált, mindegyikük saját egyesületet hozott létre – ezek a mai napig működnek. A Répcelaki Önkormányzati Tűzoltóságot az ÖTE és az önkormányzat 2006-ban közösen alapította meg.

Répcelakon a jövő hónaptól az önkormányzati tűzoltóság kötelékében nyolc főállású tűzoltó fog szolgálatot teljesíteni a 14 önkéntes mellett. Az önkéntes egyesület jelenleg 35 fővel működik. Ezen felül mintegy 15 ifjúsági tűzoltó adja az utánpótlást. Az egyesületben egyébként sok nő van, ennek köszönhetően külön női csapatot is indíthatnak a tűzoltó­versenyeken.

Apropó, versenyek! A répcelaki tűzoltóknak sajátjuk is van: 2008-ban rendezték meg először hagyományteremtő szándékkal a Répcementi Tűzoltó Kupát, a környékbeli önkéntes tűzoltó-egyesületeket várják évről évre egy kellemes délutánra. Fontosnak tartják, hogy jó kapcsolatokat ápoljanak, hiszen úgy ismerik meg egymást és felszereléseiket is. Tudják, hogy számíthatnak a másik felkészültségére baj esetén. Az idei verseny megrendezése még bizonytalan – augusztus vége a megszokott időpont, akkor biztos nem tartják meg, talán majd szeptemberben.

z Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka Németh Kálmán, ő a rangidős tűzoltó – még túl a hetvenen is vonul bajtár­sai­val, az elnöke pedig Németh József. Az Önkormányzati Tűzoltóság elnöke Horváth Gyuláné, parancsnoka Őri Tamás, aki egyben az önkéntes tűzoltó-egyesület parancsnok-helyettese is.

Az önkormányzati tűzoltóság 17 településen hajt végre tűzoltási és mentési feladatokat, ebből tíz Győr-Moson-Sopron megyében, hét pedig megyénkben található. További négy településen végeznek önkéntes segítségnyújtást: Beled-Vica, Hegyfalu, Pápoc és Kenyeri. Műveleti területükön összesen csaknem 12 ezer ember biztonságáért felelnek.

Egy évben átlagosan 70-100 alkalommal vonulnak, függően az időjárási viszontagságoktól.

Hasonlóan a megye többi tűzoltóságához, náluk is nagyjából kétharmad-egyharmad arányban oszlanak meg a műszaki mentések és a tűzesetek. Az M86-os autóút megépülését megelőző időszakban hetente vonultak súlyos balesethez, mára ezek száma érezhetően csökkent, jellemzően csak kisebb balesetek történnek a körzetben. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal ellentétben a répcelakiaknak nem kettő, hanem nyolc perc áll a rendelkezésükre, hogy elinduljanak az esethez a riasztás beérkezését követően – ezek fogadására állandó 24 órás híradószolgálatot tartanak fenn. Egy vonuláson általában nyolc ember vesz részt, így az esetek többségében mindkét autó kimegy a helyszínre – bár a jogszabály szerint csupán egy autót és azon négy főt kellene, hogy biztosítsanak.

– Mi mégis szeretünk dupla létszámmal vonulni. Egyrészt egyik önkéntesnek sem szeretném azt mondani, hogy te ma maradj otthon, mert ha sokszor visszautasítják, következő alkalommal nem akar majd jönni. Másrészt jó gyakorlás is ez számunkra, nő a tapasztalatunk. Ha valaki nem is csinál semmit, legalább a protokollt begyakorolja. Fontos, hogy képezzük a csapatunkat, hiszen csak a gyakorlott tűzoltó a jó tűzoltó – vallja Őri Tamás.

A tűzoltóság tulajdonában két tűzoltóautó van. Bár nem a legfiatalabbak, felszereltségük kiemelkedő. A Tűzoltó Egyesületnek van egy terepjárója, melyhez két utánfutó tartozik.

Őri parancsnok úgy véli, a szomorú esetek ragadnak meg leginkább a tűzoltók emlékezetében. Kérésünkre mégis megpróbált felidézni valami pozitívat: 2013-ban „a nagy hóhelyzetben” napokon keresztül segítették a nehézségekbe ütközőket, bajbajutottakat. Március 14-én éjszaka a 86-oson két, a hó fogságában ragadt kisbusz ból kérték a segítségüket. Rögtön kivonultak, és elszállásolták a művelődési házban a bennük rekedteket. A város gondoskodott az ellátásukról, majd kiderült, hogy ők a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjai. Majd mivel a nemzeti ünnepre Répcelakon ébredtek, az együttes ünnepi koncerttel hálálta meg a város és a tűzoltóság áldozatos munkáját.