Bemutatkozik a Rábahídvégi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A település önkéntes tűzoltói nemcsak a tűztől, hanem a rábai árvíztől és a belvíztől is védik a falu lakosságát.

A község önkéntes tűzoltó egyletét Seebach báró alapította 1890. augusztus 25-én, 33 fővel. 1995-ben alakultak újjá, jelenleg 21 tagot számlál az egyesület, közülük 16-an aktívak. Tóth József, az egyesület elnöke elmondja: nehéz utánpótlást nevelni, nincs helyben munkalehetőség, a fiatalok eljárnak dolgozni. Ennek ellenére vannak tervei: szeretné, ha felkészülne egy csoport, akikkel versenyeken indulhatnának, és abban is gondolkodik, hogy összeállít egy női csapatot. A jelenlegi tagságból tíznek már megvan a 40 órás tűzoltó alaptanfolyama, ketten motorfűrész kezeléséhez kisgépkezelői vizsgával is rendelkeznek. Várják a lehetőséget, hogy az újabb tagokat is beiskolázhassák.

Az egyesület felszerelése a helyben bekövetkező károk felszámolásához megfelelő, az idén is éltek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által meghirdetett pályázati lehetőségekkel, új bevetési ruhát és gyakorlóöltözetet nyertek. A helyszínre egy Zukkal vonulnak, de már elérhető közelségbe került egy korszerűbb gépjármű vásárlása is, hiszen tavaly a Magyar falu program pályázatán ötmillió forintot nyertek egy használt kisbusz vagy terepjáró beszerzésére. Egyelőre keresik a megfelelő járművet. Ha vonulnak, azt általában a vasvári önkormányzati tűzoltókkal együtt teszik. A Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal hat éve van együttműködési megállapodásuk. 2019-től tagjai a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoportnak is, ahol alapvető vízkárelhárítási területen kaptak nemzeti minősítő oklevelet.

A 8-as számú főút mentén, a Rába partján fekvő településen az önkéntes tűzoltóknak néha az árvíz, ám ennél sokkal gyakrabban a belvíz elhárítása ad munkát. 1987-ben volt egy nagy jégzajlás, a hordalék eltorlaszolta a folyót, és a víz már a hidat veszélyeztette. A közelben lakók és állataik kiköltöztetésére is szükség volt. Három éve történt egy hasonló eset, akkor a homokzsákos védekezés elégséges volt. Nagy esőzésekkor a mezők felől érkező belvíz veszélyezteti a házakat. Ilyenkor is szükség van a homokzsákokra, ki kell tisztítani az árkokat, a pincékből szivattyúzni kell a vizet.

Ami a közlekedési baleseteket illeti, a 8-as főút meglepő módon viszonylag ritkán érintett, a Rábahídvég–Sorokpolány szakaszon ellenben előfordult, hogy egy napon két káreseménynél is be kellett avatkozniuk. A tűzeset ritkább, tavaly decemberben volt rá példa, hogy égő fadepótól kellett megóvni a lakóházat. Volt év, amikor 12 vagy 19 riasztásuk volt, tavaly háromszor kellett vonulniuk. A rábahídvégi önkéntes tűzoltók szívesen segítenek. Idős családoknál kivágják a nagyra nőtt fát, kiszivattyúzzák a pincét. Részt vállalnak a körmenetben és a szüreti felvonulásban. Az önkormányzattól az idén 320 ezer forint támogatást kapnak, ebből, sok társadalmi munkával, a szertárukat szeretnék egy kicsit lakályosabbá tenni. Jövőre, ugyancsak segítségével, a tető cseréjét tervezik.