Bemutatkozik a Bozsoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A 360 lelkes falu legrégibb társadalmi szervezeteként 1879. május 11-én alakult és azóta is aktív a Bozsoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Varga Gábor megbízott parancsnokkal tűzoltói hitvallásukról is beszélgettünk.

Az önkéntes tűzoltók Rákóczi utcai szertárába beszélünk meg találkozót. Teraszos rész vezet be a modern, tágas klubhelyiségbe, onnan jutunk el a tekintélyt parancsoló, 3 ezer liter víz szállítására alkalmas Steyr gépjármű-fecskendő garázsába, ahová szűken, de befér a jármű. Varga Gábor a jármű komplett felszerelését mutatja: büszkék a motorfűrésszel, feszítővágóval, aggregátorral, tömlőkkel, alkatrészekkel, emelőpárnákkal ellátott monstrumra, amelyet 2013-ban egy ausztriai tűzoltócsapattól vettek, a régi Opel Blitz-et cserélve le erre. A komfortos, kibővített szertár is szóba kerül, amit maguk építettek át egy kisebb helyiségből. A posta megszűnésekor újították fel az épületet, a klubhelyiségben konyha, vécé, fürdő és irodahelyiség is helyet kapott, a régi szertárt használják garázsként. Serleggyűjteményüket vitrin őrzi. Mint kiderül, régebben gyakran jártak 800-as kismotorfecskendő-szerelési versenyekre.

Az okleveleket böngészve látható, hogy a legjobb helyezésük egy megyei 1. hely 2010-ből. Névre szóló gyakorlóruhák sorakoznak a szekrényekben: pályázatok és önerő révén is sokat fejlődött a csapat: komplett védő- és gyakorló ruházatot nyertek, a régieket még Ausztriából szerezték be. Negyvenhat tagjuk közül mindenkinek van ruhája és 40 órás alaptanfolyamot is végeztek, akik aktívan vonulnak, mondja a parancsnok. A felnőtt rajon, a férfiakon kívül tízfős női raj is erősíti a bozsoki ÖTE-t, tiszteletbeli tagjaik idősebbek, sorolja.

Varga Gábor 21 éve tűzoltó. A 2000’-es évek elején, miután az önkéntesek kezdtek kiöregedni, az akkori parancsnok kereste meg egyesével a fiatalokat, hogy aktivizálja a csapatot. A korosztályából több mint tízen beléptek. 2004-ben 125 éves fennállásukat már az újraszervezett csapattal ünnepelték. Az állandó brigád csábította folyamatosan az utánuk jövő generációkat. Ennek köszönhetően van utánpótlás, és szerencsére minden korosztály képviselteti magát, mondja.

A II. kategóriába sorolt ÖTE elsődleges feladata Bozsok eredményes tűzvédelme, és hogy a lakosságot felkészítsék a tűz elleni védekezésre és a megelőzésre. Bozsokon és Kőszegen kívül a Kőszeghegyalja falvaiba, Cákra, Kőszegszerdahelyre, Kőszegdoroszlóba és Velembe vonulnak, de kiemelt eseménynél riaszthatók a megye egész területére. (Érdekesség, hogy az 1970-es évek közepén az öt község önkéntesei egy egyesületbe tömörültek, aztán a rendszerváltás után újra szétváltak.) Havonta átlagosan egy alkalommal kapnak jelzést a tűzoltószervezetek közötti kommunikációt segítő ÖTRA-applikáción keresztül, de múlt héten például három riasztás érkezett. A nagy esőben először Velembe, utána Cákra, majd haza, Bozsokra hívták őket.

Az elmúlt évekre visszanézve: mély nyomot hagyott bennük a 2017-es, II-es kiemelt fokozatú erdőtűz a Hörmann-forrás közelében, amit hivatásosok és önkéntesek megfeszített munkával tudtak csak megfékezni. Vonultak viharkárokhoz, Doroszlóban egy alkalommal az almás égett, Bozsokon oltottak már 200 bálát, tavalyelőtt egy eltűnt idős ember keresésében vettek részt. Azt, hogy a káreseményekhez minél több önkéntes kijusson, az udvari mobilgarázsukban tárolt kilencszemélyes csapatszállító segíti. A kisbusz a Kata névre hallgat, a tűzoltófecskendő az Anna nevet kapta a felszentelés után. A komplett raj rendszeresen tart gyakorlatokat, helyszínbejárásokat.

Varga Gábor arról is beszél, mennyire fontos számukra a tűzoltó hagyományok ápolása és fenntartása. Sok évtizedes tradíció a faluban, hogy a július 26-át követő vasárnapon és hétfőn a búcsút és az Anna-napi bált a tűzoltók rendezik – női rajuk ebből és a szeptember első hétvégéjén szervezett főzőnap előkészületeiből veszi ki leginkább a részét. Az utóbbi a falubeli egyesületeket összekovácsoló családi program is. Gyereknapokon a legkisebbek már számítanak a tűzoltó-habpartikra a focipályán. Úrnapi körmenetkor, szüreti felvonuláskor is aktívak a bozsoki önkéntes tűzoltók, és segítenek a bajban, ha a falubeliek kérik őket.

Varga Gábor úgy emlékszik: az első időkben őt és az újoncokat a kíváncsiság vitte, azóta rengeteg tapasztalatot szereztek a káreseményeknél. Személyes megjegyzéssel köszön el: – Egy idő után kialakul a rendszer, milyen sorrendben ülünk be riasztáskor az autóba. Aki a jobb első ülésen ül, az a parancsnok a rajban. Ha megyek, általában én ülök ott, én felelek a bajtársaim biztonságáért: erre a felelősségtudatra neveltek az elmúlt évek.