Bemutatkozik a Kondorfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ahogy az Őrség több más települése, úgy Kondorfa is „fehér folton” fekszik, azaz viszonylag messze esik a hivatásos önkormányzati tűzoltóparancsnokságoktól. Ezért itt különösen fontos, hogy hatékony és gyors helyi önkéntesek segítsék a hivatásos szervezeteket.

A faluban legkorábban 1893-ból tudnak önkéntes tűzoltó szerveződésről, Németh István vezetésével. A tagság büszke rá, hogy az eredeti csapat zászlót sikerült megőrizni. A második világháború után Herczeg Kálmán vezetésével már korán, 1952-ben új lendületet kapott az önkéntes tűzoltó mozgalom, amikor férfi, ifjúsági és lánycsapat is szerveződött. Akkor még ló vontatta tartálykocsival és kézi szivattyúval mentek oltani, aztán 1967-ben egy kismotorfecskendővel gazdagodtak. Ebben az évben Gaál József vette át a parancsnokságot. 1983-ban Laczó György került erre a posztra, akinek vezetése alatt ismét egy új kismotorfecskendőt sikerült beszerezni. A mai parancsnok, Sebők József 1999-ben került az egyesület élére. Nyolc évvel később egy, a településen otthonra talált osztrák állampolgár, Ewald Fuchs segítségével hozzájutottak egy Steyr 690 típusú, középkategóriás gépjárműfecskendőhöz, amit ma is használnak. A parancsnok szerint lett volna már módjuk váltani, de nem akartak. Ez a jármű ugyanis megküzd az őrségi erdők sokszor mostoha terepviszonyaival, és keskenyebb felépítése miatt elfér a szűkebb kondorfai utcákon és portákon is. Volt már rá eset, hogy olyan helyen keletkezett garázstűz, amit a hivatásos tűzoltók gépjárművel nem tudtak megközelíteni.

Sebők József sokéves tapasztalattal a háta mögött úgy látja, hogy az őrségi falvakban mindennél fontosabb a jó helyismeret, a biztonságos tájékozódás. Tavaly például Kondorfa és Hegyhátszentmárton között erdőtűz keletkezett. A bejelentők, akik miskolci turisták voltak, csak turistajelzésekre tudtak hivatkozni a helyszín meghatározásánál. A hivatásos tűzoltóknak ez nem biztos, hogy támpontot adott volna, legalábbis nem azonnal. A helyi csapat ennek alapján azonban könnyen odatalált, és a hivatásos egységeknek is útmutatással szolgált.

A hatalmas erdőterület ellenére viszonylag nem túl sűrűn kell erdőt oltaniuk a kondorfaiaknak. Pincetűz, viharkár akad évente többször, ráadásul nem csak a saját falujukért felelősek. Három évvel ezelőtt együttműködési megállapodást kötöttek a Körmendi Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksággal. Ennek értelmében Kondorfán kívül még tizenegy településre vonulnak, összesen 14 ezer ember biztonságára vigyáznak. Ha nagyobb viharkár éri valamelyik falut, mennek és besegítenek a károk elhárításában.

Az önkéntes tűzoltó egyesületnek jelenleg húsz tagja van, évek óta stabilan őrizve ezt a létszámot. Az elnöki posztot 2019-től Zsoldos Dávid tölti be, akinek már a nagyapja is elnök volt. Élvezik a helyi önkormányzat támogatását, emellett minden évben sikeresen pályáznak a BM OKF által kiírt pályázatokon védőés szakfelszerelésekre. Sebők József úgy fogalmaz: hatalmas segítség ez.

– Ha megnézzük, honnan indultunk, és ehhez képest ma a legkorszerűbb védőruhákban és technikával vonulhatnak az önkénteseink, óriási a különbség. 2020 október óta pedig az egyesület tagjait az önkéntes riasztórendszer mobilapplikációval tudjuk értesíteni. Ez nagyban segíti a munkánkat, mivel gyorsabban tudunk reagálni a bekövetkezett káresetekre.

De ha nincs baj, a lánglovagok akkor is jelen vannak a falu életében. A gyermeknapoknak elmaradhatatlan látványossága a tűzoltó-bemutató, és ha hívják őket, segítenek a lomtalanításban vagy fakivágásban is.

A tűzoltószertárnak Kondorfán érdekes története van. 2013-ban egy utód nélkül elhunyt idős helyi házaspár hagyatékából sikerült az egykori tejcsarnokot erre a célra átalakítani. Az autó és a felszerelések már helyet kaptak itt, a tetőtérbe tervezett klubhelyiségre azonban eddig sikertelenül pályáztak. De nem baj, addig öszszejöveteleit az önkormányzati hivatalban tarthatja az önkéntesek közössége.