Bemutatkozik Horvátlövő Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

A Pinka-menti települések közül 210 lakójával a legkisebb Horvátlövő, önkéntes tűzoltó egyesületük azonban arányaiban nagy, 22 tagot számlál. Parancsnokukkal, Bugnits Vilmossal, aki egyben a falu polgármestere is, sorra vettük történetük mérföldköveit, vállalásaikat, eredményeiket.

1894-ben Horvátlővői Önkéntes Tűzoltó Egyesület néven 19 fővel alakult, azóta kisebb megszakítással működik tűzoltó-egyesület Horvátlövőn. Maradtak fenn dokumentumok, felszerelések, sisakok a régi időkből, kézi meghajtású tűzoltó-kocsifecskendőjüket máig őrzik. 1990 az újraalakulás éve: a Vas Megyei Bíróság az év novemberében vette nyilvántartásba Magyarország első, pártállamtól független önkéntes tűzoltó egyesületét, a horvátlövőit. Az alapítás – nem túlzás – a hazai önkéntes tűzvédelem rendszerváltásának elindítója volt, mondja a parancsnok. Családjukban egyébként apáról fiúra száll a hagyomány, dédszülei mindkét ágról az alapítók között voltak. Édesapja 30 évig volt parancsnok, Vilmos 45 éve tűzoltó, fiai közül ketten is tagjai a szervezetnek.

Tűzeseteket az ÖTE régmúltjából idéz fel Bugnits Vilmos. Az 1970-es évek elején például, amikor még létezett a határőr-laktanya Horvátlövőn, nyári istállókban szállásolták el a lovakat. Az istálló meggyulladt, két ló bennégett. Még korábban 1966-ban egy lakóház égett porig. Az osztrák oldalon a németlövői (Deutsch Schützen-i) tűzoltók szívesen átadták volna a határon a tömlőt, hogy vizet vegyenek a horvátlövőiek a Pinkából, ám az határsértésnek minősült volna. A mai önkéntesek már csak káreseményekhez, árvízhez vonulnak. Volt, hogy a templomot menekítették, homokzsákokkal rakták körbe, fakidőlés is adott munkát, 3-4 éve pályaelhagyásos balesetnél segédkeztek Horvátlövő és Pornóapáti között. Helyben segítenek és a szomszédos Pornóapátiba is vonulnak, ha kell gyorsbeavatkozásra, balesetekhez, káreseményekhez. Reményeik szerint hamarosan legalább 2000 liter víz szállítására alkalmas tűzoltóautót is tudnak beszerezni, teljes felszereléssel, amelyben elfér egy raj, be tudnak avatkozni. Addig beérik egy utánfutós fecskendővel.

A falu, adódjon bármilyen társadalmi munka, a nap 24 órájában számíthat önkéntes tűzoltóira, akik a horvátországi földrengés áldozatainak indított segélyszállítmányok célba juttatásánál is segédkeztek. A szerház felújításánál, a kultúrház és a hivatal felújításában, parkosításában is aktívak voltak Összetartó csapataz övék: az egy mindenkiért, mindenki egyért elven működnek.

Farsangi rendezvényük, amelyen mindig részt vesznek a tűzoltók, legutóbb a pandémia miatt elmaradt. Minden évben részt vesznek a júliusi búcsúi bál és a falunap rendezésében. 2014 óta óévbúcsúztató disznóölést ütemeznek a két ünnep közötti időszakra – most év végén ez sem maradhat el.

Szóba került már a falu központjában a kultúrotthon és a hivatal mellett épült a szerház, amelyet több mint 15 éve kezdték építeni, forrás az idén adódott a befejezéshez. A Magyar falu programban nyert 6 millió forintból meg tudták oldani a villanyszerelést és a külső homlokzat szigetelését. Hátra vannak még a belső munkák és a bútorozás, de Bugnits Vilmos bizakodó. Mint mondja, egyesületük azért tud fennmaradni 127 éve, mert lakói a sorsdöntő időben is elkötelezettek voltak a közösség vállalása, szülőfalujuk létezése és az ősök által teremtett értékek és hagyományok megőrzése, gyarapítása és a tűzoltóhivatás tisztelete iránt.

Ha valamit kívánhat, csak annyi, hogy a tűzoltó egyesületnek ne csak múltja és jelene, hanem jövője is legyen még jó pár száz évig.