Bemutatkozik az Egyházasrádóci Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az Egyházasrádóci Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1910-ben kezdte meg működését. Az elmúlt 110 évben rengeteg dolog változott a szervezet működésében. Az alapelvek azonban, amik kezdetekben kialakultak, máig mérvadóak.

Alappillérei az egyesületnek az egymás iránti tisztelet, a becsület, a bajtársiasság és a bajba jutottaknak nyújtott segítségnyújtás. Az egyesület rendelkezik a felszerelések szállítására gépjárműfecskendővel, csapatszállító gépkocsival, légzőkészülékekkel, digitális rádió adó-vevő készülékekkel, feszítő-vágó berendezéssel és minden olyan eszközzel, amely a káresemények szakszerű és biztonságos végrehajtáshoz szükséges.

Az egyesületnek 57 tagja van, közülük 23-an végeznek szaktevékenységet. Öten végeztek tűzoltásvezetésre jogosító, hárman tűzoltó gépjárművezető tanfolyamot. Bevethető alpinista és nehézgépkezelő, illetve Disaster Medic végzettségű szanitécek is vannak a tagságban. Alapját képezik az Őrség-Goričkó-Raab Mentőcsoportnak, mely kiemelt polgári védelmi szakfeladatokat lát el káresemények felszámolásai során.

Elsődlegesen négy községben vesznek részt a káresemények felszámolásában: Egyházasrádócon, Rádóckölkeden, Nagykölkeden és Nemesrempehollóson. Emellett többször segítettek az ország különböző pontjain bekövetkezett káreseményeknél, évről évre a Rába- árvizeknél, a 2013-as nagy dunai árvíznél és a szomszédos megyéket sújtó viharkárok felszámolásánál. A településen halad át a 86os főútvonal, amely időről időre súlyos közúti balesetek helyszíne. Ezeknél az eseteknél segítik a körmendi hivatásos tűzoltók munkáját, akikkel nagyon jó szakmai kapcsolatot ápolnak, többször vesznek részt az általuk tartott szakmai felkészítéseken és gyakorlati képzéseken. A szakmai és technikai fejlődés érdekében folyamatosan figyelik és kihasználják a civil szervezetek számára kiírt pályázatokat. Rendszeresen támogatást kapnak a település önkormányzatától, helyi vállalkozóktól, magánszemélyektől.

– Büszkék vagyunk rá, hogy minden tag segíti a működést, vagy a fizikai erejével vagy a szellemi tőkéjével – mondja Kovács Balázs tűzoltóparancsnok. – Nálunk minden tag egyenlő, mindenki véleménye fontos. Egyesületünk vezetési struktúrája egyedi – a döntéseket egy tízfős vezetőség hozza meg, melyben az elnök és a tűzoltóparancsnok is egy szavazattal bír. Az elmúlt évtizedekben az egyesület álladó tagja volt a területi tűzoltóversenyeknek, indulóként és szervezőként egyaránt. Szép eredményeket ért el mind területi, mind megyei szinten.

– Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően megújult a szertárépületünk, új nyílászárókkal, szekcionált ipari kapuval, felújított vizesblokkal és a tetőtér beépítésével – tájékoztat a parancsnok. – Így a tagság számára van egy olyan hely, ahol családosan leülhetnek beszélgetni, rendezvényt tartani. A gyerekek részére foglalkoztatót alakítottunk ki, hogy minden generáció jól érezze magát nálunk, jó élményekkel telten távozzon. A település minden napjaiban aktívan vesz részt a tagság, a falunapok, szüreti felvonulások, ünnepségek, megemlékezések szervezésében, kivitelezésében segítséget nyújtunk. Jó kapcsolatot ápolunk a történelmi egyházakkal, az iskolával, óvodával, nyugdíjas- klubbal, a helyi civil szervezetekkel.

Végül még egy történet, bizonyítva, hogy az egyesület élete nem csak súlyos káreseményekből íródik. – Voltak események, amelyek mosolyt és örömöt csalnak az ember arcára. Területi tűzoltóversenyt tartottunk Körmend környéki önkéntes tűzoltókkal. A rendezvény zárásaként egy tagtársunk úgy döntött, megkéri a szeretett leányzó kezét. Egy nagy kört alkottunk, és egy kis dobozkát adtunk kézről kézre. A lány úgy tudta, ez egy hivatalos zárás, az együvé tartozás jele. A lány a fiú mellett állt, aki a kör bezártával átadta a dobozt, megkérte a leányzót nyissa ki és válaszoljon egy kérdésre. Igen lett a válasz.