Bemutatkozik a Zsirai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

1894-ben – más dokumentumok alapján négy évvel később – alakult önkéntes tűzoltó egyesület Zsirán. Szalai Bence parancsnokkal több, mint 120 év távlatából idéztük fel a tűzoltó hagyományt, és váltottunk szót a jelen kihívásairól a tűzoltószertárhoz épült őrszobában.

A feljegyzések tanúsága szerint 1859-ben tűzvész pusztított a településen, amelyben sok ház és pajta leégett, 34 család koldusbotra jutott. Több mint három évtized múlva, 1894-ben alakult csak Önkéntes Tűzoltó Egyesület Zsirán, amelyet a Sopron vármegyei törvényhatósági bizottság jegyzett be, az 1900-as években a csepregi járás tűzoltó testületei között szerepeltetett. Az egységkönyvek feljegyzései őrzik az eltelt évtizedek adatait a belépésektől a képzési terveken át a beavatkozásokig. Ezekből az is kitűnik, hogy az ÖTE tiszteletbeli parancsnoka, a most 67 éves Mészáros István 1974-ben lett tűzoltó, több mint harminc évig töltötte be a tisztséget, utána apáról fiúra került a cím: Mészáros Tamás vette át, majd Tájmel Árpád volt négy évig parancsnoki beosztásban.

Szalai Bence 2014-ben, 18 évesen lépett be a zsirai önkéntesek közé, és 22 évesen lett az egyesület parancsnoka. – Huszonnégy tagja van az egyesületünknek, 22-en aktívak, a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot eddig 14 tagunk végezte el, négyen februárban vizsgáznak. Tavaly együttműködési megállapodást kötöttünk a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal: Zsirán kívül Undra, Gyalókára, Szakonyba és Répcevisre is megyünk, ha baj van, és segítünk a többi önkéntes tűzoltó egyesületnek a mentő-tűzvédelemben és a műszaki mentésekben – mondja a parancsnok. Rendelkezésre álló erőforrásaik és eszközállományuk alapján az II. együttműködési kategóriába tartoznak, hat személy szállítására alkalmas kisbusszal rendelkeznek.

A pályázati lehetőségeket megragadják, így tettek szert 700 ezer forint értékben új tömlőkre, sugárcsövekre, védőcsizmákra és egyéb alapvető felszerelésekre. Indokolt lenne a tűzoltószertár felújítása, fűtéskorszerűsítése, az új(abb) tűzoltóautó beszerzésén kívül ez az egyik fő céljuk. Szalai Bence az emlékezetes riasztások közül kiemeli azt, amikor a falu határában a pulykatelepnél szalmabálák égtek a padláson – szerencsére meg tudták fékezni a tüzet. A szomszédban pelletüzem van, oda is komoly tűzesethez hívták őket. 2014-ben az árvízi mentésnél segítettek. A 2010-es évek végén egy melléképülettűznél akadályozták meg, hogy átterjedjenek a lángok a házra. Mostanában többször avar és kerti hulladék tűzeseteinél oltottak. A fiatal parancsnokban a legmélyebb nyomot élete legelső riasztása hagyta: 2015-ben egy mobil komposztáló izzott, a mellette lévő tujasorra is átterjedt a tűz, nagy lánggal égett, de azt is eloltották. – Miután riasztást kapunk, sosem tudjuk pontosan, milyen körülmények várnak bennünket a kárhelyszíneken. Dolgozik bennünk az adrenalin, hamar megtelik a kisbusz, és gyorsan a helyszínre érünk – mondja.

A csepregi önkéntes tűzoltók által szervezett Répce Kupa Tűzoltóversenyen minden évben részt vesz csapatuk. A megmérettetéseken kívül is minden alkalmat megragadnak, hogy ápolják a barátságot, gyakoriak az összejövetelek. Ezen túl, amennyit csak lehet, segítenek a faluban és a környéken. Biztosítják a rendezvényeket, a falunapokon is állandó résztvevők. Eredeti állapotú lovaskocsit őriznek – tavaly a helyi lovardában tartottak ezzel bemutatót gyerekeknek. Segítik az általános iskolások felkészülését a katasztrófavédelmi versenyekre, és előfordult, hogy megkereste őket a horgászegyesület: favágást, a terület karbantartását, fűnyírást vállaltak, és társadalmi munkában szemetet is szedtek. Ők is számíthatnak segítségre: az önkormányzat finanszírozza rezsiköltségüket és a kisbusz fenntartását. Ezenkívül szja 1 százalékokból, fémhulladék-gyűjtéssel és támogatóik révén tudnak anyagi forráshoz jutni. Terveik között szerepel az utánpótlás-nevelés is, addig szívesen fogadják egyesületükbe az érdeklődőket.