Bemutatkozik az Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A község önkéntes tűzoltósága 1894-ben alakult. Az évek folyamán a tűzoltóság a történelmi változások hatására többször újjáalakult, de a cél maradt: a tűzvédelmi feladatok helyi megoldása, a tűzvédelmi szakismeretek növelése, továbbadása, a helyi tűzmegelőzési és tűzoltási tevékenység biztosítása és a tagok közösségi életre nevelése.

A megalakulástól az első világháborúig mozgalmas, tartalmas egyleti élet alakult ki. Ezt az egyre erősödő fejlődést hirtelen szakította félbe a háború. A következő négy évben az egylet működése meggyengült, a tagokat besorozták. A két világháború között az önkéntes tűzoltóság újjáalakult, működése megindult. 1923-ban hivatalos formát öltött. Az alapító tagok között gróf Sigray Antal nevét is olvashatjuk.

1936. augusztus 30-án ünnepélyes keretek között szentelték fel az ivánci tűzoltózászlót. A zászlóanya, Etelka hercegnő nevében gróf Sigray Margit kötött szalagot a zászlóra. A II. világháború súlyos károkat okozott a tűzoltóság működésében is: a szervezet meggyengült, a testületi élet visszaesett, hisz tagjai közül többen nem tértek haza, meghaltak vagy fogságba estek. Kellett pár év, hogy talpra álljon a szervezet.

1948-ban ismét újjáalakult az ÖTE. 1967 szeptemberében új tűzoltószertárt avattak. 1973-tól az önkéntes tűzoltóság a testületi szervezeti forma helyett egyesületként, a belügyminiszter által kiadott minta alapszabály szerint működött. 1990-ben az egyesület kilenc taggal alakult újjá, és azóta ismét önállóan működik Önkéntes Tűzoltó Egyesület Ivánc néven. 1994-ben nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. 1995-ben bensőséges ünnepi alkalom volt a Flórián-szobor felszentelése. A fából készült szobor követi a hagyományos ábrázolást: Flórián dézsából vizet öntve égő házat olt. Ünnepi nagymise keretében Dóka Ferenc plébános ismertette Szent Flórián életét és a hozzá fűződő legendákat.

2000. szeptember 22-én egy Steyer 590 típusú, 2000 literes gépjárműfecskendőt kapott a szervezet Ausztriából (Dobl), amellyel hatékonyan tudnak részt venni tűzoltásban és műszaki mentésben is. A felszerelés részét képezik szivattyúk, motorfűrészek és mindenfajta mentéshez szükséges szerszámok. Az egyesület tulajdonában van egy Skoda Yeti személygépkocsi is.

– Együttműködési szerződésünk van a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal, ahol egyes vonulási kategóriába sorolták csapatunkat – tájékoztat Fritz József, az ÖTE elnöke az egyesület jelenéről. – Vonulásunkhoz Ivánc, Felsőmarác és Hegyhátszentmárton tartozik. A domborzati viszonyok miatt elég sok a műszaki mentés évszaktól függetlenül – havonta akár három „elszállásnál” is mentenünk kell a közúton. Néha tüzekkel is kell viaskodni, de azok szerencsére kevesebbszer fordulnak elő. Mindezt 20 aktív taggal végezzük, valamennyi tagunk rendelkezik 40 órás alaptanfolyami képzéssel. Egyharmaduk helyben dolgozik, így bármikor indulni tud, ha riasztás érkezik. 2012 óta az Őrség–Goričko–Raab Mentőcsoport tagjai vagyunk. 2013-ban a dunai árvíznél és többször a rábai árvizeknél segítettünk védekezni. Részt vettünk a Vadása-tó gátjának erősítésénél és az Őrségben lecsapott vihar utáni károk felszámolásában.

Ivánc többször ad helyet területi tűzoltóversenyeknek, és egyszer már a megyei versenyt is itt rendezték meg. Részt vesznek a falu közösségi rendezvényein, egyenruhában kivonulva emelik az egyházi ünnepségek, körmenetek fényét. A csákánydoroszlói iskolában pedig szakkörön ismertetik meg a gyerekeket a tűzoltás, a polgári védelem feladataival.

„Mindenkinek segítünk bármiben, hisz erre esküdtünk fel! Istennek dicsőség, embernek segítség!” – vallják az ivánci önkéntesek.