Bemutatkozik Rum és Zsennye Községek Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Rum és Zsennye Községek Önkéntes Tűzoltó Egyesülete idén ünnepli fennállásának 133. évfordulóját. Eseményekkel gazdag történetük egyesülésekkel és szétválásokkal tarkított, ám egy cél mindig közös maradt a tagegyesületek számára: teljes erőbedobással azon lenni, hogy segítsék a bajba jutottakat.

A közös tűzoltó egyesület elődszervezetei az 1880-as években – Rumban 1888-ban, Zsennyén 1884-ben, Gutatöttősön 1882-ben – alakultak meg. 1975 februárjában a három település önkéntesei Rum Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület néven egyesültek. 1992 nyarától önálló szervezetként működött tovább Rum, Rábatöttös és Zsennye Községek Önkéntes Tűzoltó Egyesülete. 1997 márciusától a rábatöttösi tűzoltók külön egyesületként működnek. Húsz évvel ezelőtt anyagi támogatással szereztek be egy tartályos gépjárművet. 2011- ben egy Leader-pályázaton elnyert támogatásból megújulhatott a tűzoltószertáruk. Azóta is rendszeresen pályáznak a támogatásokért, amelyekből folyamatosan bővítik felszerelésüket. Ennek köszönhetően szinte bármilyen káresetnél képesek a beavatkozásra.

2018-ban az előző elnök, Varga Károly Gyula halálát követően Tóth László lett az egyesület elnöke. Parancsnokuk majdnem három évtizede Sulyok Tihamér. Az ÖTE negyvenöt tagjából nagyjából huszonöten aktívak, ketten hivatásszerűen is tűzoltók. Kilenc tiszteletbeli, hetvenévesnél idősebb tagjuk az évek során megszerzett tapasztalatuk átadásával segíti a munkát. Tóth László, az egyesület elnöke elmondta: korábban ütőképes versenyzői gárdájuk volt mind az ifjúsági, mind a felnőttcsapatot tekintve. És bár felszereltségük ma is meglenne, a versenyzéshez indulóként már nem vesznek részt a megmérettetéseken.

Sulyok Tihamér elnök és Orosz József egyesületi titkár azonban rendelkezik versenybírói képesítéssel – így képviselik egyesületüket a versenyeken. Az évek során számos tűzesettel kellett szembenézniük. Rum történetének legnagyobb káresete az 1869-es tűzvész volt, amikor szinte az egész falu leégett. Talán ez az eset is ösztönözte később a település lakosságát az önkéntes tűzoltóság megszervezésére.

Az egyesület a tűzeseteken felül belvízveszély miatt is többször avatkozott be. Ilyen szempontból a legmozgalmasabb az 1965-ös év volt. Manapság főként viharkárokhoz és közúti balesetekhez kell vonulniuk. Jelentősebb káreset az elmúlt három évben nem történt a két falu vonzáskörzetében. Az egyesület gondoskodik az utánpótlásról: az óvodában és iskolában bemutatókkal biztatják az ifjúságot a tűzoltási ismeretek elsajátítására. Aktív résztvevői falvaik életének: amire felkérik őket, abban szívesen segítenek.

Korábban a település rendezvényeit rendszeresen biztosították, legutóbb a felújított iskolánál kérték a szakmai segítségüket. Az egyesület 2013-ban ünnepelte fennállásának 125. jubileumát. Erről ünnepi kiadvány összeállításával emlékezett meg dr. Horváth Sándor, az egyesület korábbi elnöke.