Bemutatkozik a Felsőcsatári Önkéntes Tűzoltó Testület

Százharminckét éve alakult a Felsőcsatári Önkéntes Tűzoltó Testület. Petőfi utcai szerházukban Biroczki Zoltán parancsnok és Feigl Konrád elevenítette fel a múltat, és beszélt jelenükről.

1889. január 9-én – körzetükben elsőként – döntött Alsó- és Felsőcsatár lakossága az önkéntes tűzoltó egylet létrehozásáról. Az egylet működését, döntéseit igazoló jegyzőkönyvet ezen a napon nyitották meg, és 1947-ig vezették – máig ereklyeként őrzik. 1907-ben szerház épült, felszerelésekkel. Az 1. világháború számos fiatalt elragadott, a szervezet tagjai közül sokan nem tértek haza. A háború okozta változások nyomán elszakadtak a többségi horvátságtól. 1929-ben három napon keresztül nagy tűzoltásban segítettek Szentpéterfának.

A 2. világháborúban a németek 16, az oroszok egy lakóházat égettek le – a háború okozta égési sebek sokáig láthatóak voltak a faluban. 1945 után a testület létszámában és anyagiakban is nagy veszteséget könyvelt el. 1956 után újraszervezték, a ’60-as években új szerház épült. Az elmúlt ötven évben három ház égett le a községben, ezekben senki nem sérült meg. Az utóbbi években nem is a tűz, inkább az árvíz és a viharok okozta károk elhárítása jelentett kihívást – ez dióhéjban az ÖTE története, amely látványos fejlődést mondhat magáénak 2010 óta.

– 2010-ben helyeztük új alapokra a működésünket. Feigl Tamás lett az elnök, Feigl Konrád a gazdasági ügyekért felelős, jómagam 2001 óta vagyok tagja az egyesületnek – mindannyian, a helyettesemet, Hérincs Róbertet is beleértve a 30 fős tagságból a fiatalabb generációhoz tartozunk – mondja Biróczki Zoltán. Feigl Konrádról megtudjuk, édesapja volt a parancsnok 1989-ig.

– 2014-ben nagy árvizet kaptunk. Nardán volt felhőszakadás, a patak nem tudta elvinni a vizet, elöntötte az alsócsatári részt, házakat veszélyeztetett. Szivattyúztunk, homokzsákot pakoltunk. Mozgósítani kellett a fiatalságot is. Összeforrt a falu, ott volt az apraja-nagyja, és sok segítséget kaptunk a környező falvakból is. Akkor kezdtünk gondolkodni: fejleszteni kellene az eszköz-és gépjárműállományunkat. A vaskeresztesi ÖTE árulta az 1000 literes víztartályú Opel Blitz gépjárművét, azt megvettük tőlük. Mindjárt egy kategóriával feljebb léphettünk, azóta ÖTE I. kategóriájú egyesületté nyilvánítottak bennünket.

Így nagyobb összegekre pályázhatunk, 15 komplett bevetési ruhát tudtunk már beszerezni, és az eszközállományunk is minden igényt kielégít. A faluban sokan felfigyeltek arra, hogy komolyan tesszük a dolgunkat, az önkormányzat is látta a fejlődőképes egyesület törekvéseit. 2016-ban egy vállalkozói csoport és a MAM Hungária Kft. ezereurós hozzájárulása jóvoltából Rohoncról vásároltuk a mostani tűzoltóautónkat, ami 2 ezer liter víz szállítására alkalmas, motorfűrész, aggregátor, feszítővágó is van rajta. Rohoncon jobbára műszaki mentésre használták, ezért 3 személyes. Most adtunk be egy pályázatot, szeretnénk 6 vagy 7 személyesre cserélni, hiszen a mostani járművel a hegymenet bizony nehézkes – mondják. Szerházuk mondhatni, az autóhoz épült. 2016-ban érkezett a jármű, utána kezdtek el építkezni.

2019 augusztusában avatták az 500 lakosú település új tűzoltó szerházát, az egyesület 130 éves jubileumára szervezett ünnepségen. Ezzel kapcsolatban Biroczki Zoltán és Feigl Konrád a hatalmas összefogást, az anyagi, szakmai segítséget és az építésben részt vevők áldozatos munkáját emelik ki. A volt szertáruk a temetőnél állt, azt 2006-ban eladták. 2006-tól 2016-ig a régi őrsön voltak albérletben. Az új épület központi helyen van, majdnem 90 négyzetméter alapterületű, két kocsibeállású, több mint 7 méteres belmagasságú, praktikus elrendezésű, és mindössze 11 millió forintból tető alá hozták. Két és fél év alatt, 2020 tavaszán készült el teljesen az épület. Az önkormányzat támogatta az építkezést, valamint a MAM is hozzájárult a két kapu beszerzéséhez.

A cég évente nagyobb összeget ajánl a működési költségek fedezésére. Az előző ciklusban 2 önkormányzati képviselő felajánlotta hozzá a tiszteletdíját. Mióta onnan indulnak, jóval gyorsabban érnek a kárhelyszínekre Nardától Pornóapátiig. Szükség is volt erre már többször: a felsőcsatári önkéntesek az idén már hét riasztásnál tartanak. A hegyben egy gazdasági épület égett le, és műszaki mentésekhez is hívták őket.

Normál időszakban élénk közösségi életet él az egyesület: régebben minden hónap utolsó péntekén karbantartásra jöttek össze, ami piknikké alakult. A sportnapokon a gépjárművük aggregátora ad energiát a légvár működéséhez. Csináltak már habpartit a gyerekeknek. A helyi iskolába évente meghívják őket a pályaorientációs napra. Jó kapcsolatuk van az egyházközséggel, biztosítják a körmeneteket. Lomtalanításkor a vasat szedik össze: négy év alatt szép összeg, 2,5 millió forint összegyűlt. Tartottak már Márton-napi libabált – legutóbb 1 millió forint jött össze a tombolán adományként, mondják büszkén. Jövő héten májusfát is az új szertárnál állítanak.