Bemutatkozik Répceszemere Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Egy híján 140 éve töretlenül működik Répceszemere Önkéntes Tűzoltó Egyesülete. Jövőre, ha a vírushelyzet is engedi, jubileumi ünnepségre készülnek.

Az egyesület folyamatosan bővül, ma 15 tagot számlál. Közülük kilencen rendelkeznek alapfokú tűzoltóvizsgával. Egyikük azonban jelenleg gyesen van, ezért a nyolc aktív vonuló. Vele együtt négy női tűzoltója van az egyesületnek. Ami a felszerelést illeti, birtokában vannak a tűzoltáshoz és -felszámoláshoz szükséges alapfelszerelésnek, de rendelkeznek zagyszivattyúval is. Idén pályázati forrásból a sisakjaikat szeretnék lecserélni. Terveik között szerepel a szertárépület felújítása is.

Hiába Győr-Moson-Sopron megyei településről van szó, bár közigazgatásilag Kapuvárhoz tartoznak, az egyesület a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez tartozik. Vonulási területük Répceszemere bel- és külterületét, továbbá Csáfordjánosfa és Csér kül- és belterületét foglalja magába, az egyesület a Répcelaki Önkormányzati Tűzoltósággal és Répcelak Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületével közösen vállal vonulást. Répceszemerének kiváló a tűzbiztonsága, a legtöbb munkát a cséri hulladékkezelő központnál keletkező tűzesetek és a viharkárok adják nekik.

Évente általában tíz alatt van a hozzájuk érkező riasztások száma. Tavaly három, előtte évben hét alkalommal vonultak. Legemlékezetesebb esetük is a cséri hulladéktelephez kötődik: egy vasárnap reggel riasztást kaptak a telepre, egy égő gépsorhoz. Mire a helyszínre értek, ezer köbméter válogatásra váró hulladék égett.

A szertárépület belső falain díszelegnek a versenyeken szerzett relikviák. 2019-ben náluk rendezték meg a Répcementi Tűzoltó Kupát. Jubileumi születésnapjukat szeretnék egy hasonló versennyel megünnepelni. Aktív résztvevői a település életének: a falunap előtti estén rendszerint ők gyújtják be a tábortüzet és a májusfaállítás is az ő feladatuk. Társadalmi munkában segítik a rászorulókat, a leg­gyakrabban fahasogatásra kérik meg őket. A Facebookon is elérhetők.