Bemutatkozik a Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kamond

Bár nem Vas megyében élnek, a Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Kamond élete szorosan összefűződött megyénkkel: rendszeresen segédkeznek a Sárvár, Jánosháza és Celldömölk vonzáskörzetében felmerülő káreseteknél. Nem egyszer mentették már meg bajba jutott vasiak testi épségét és értékeit.

Az egyesület elődjének történetéről nem maradtak fenn írásos emlékek. Annyi biztos, hogy a településen korábban is volt önkéntes tűzoltóság. A jelenlegi tűzoltó-egyesület 2013-ban alakult meg – működésüket a tíz évvel korábban megalapított helyi polgárőrségre alapozták. Utóbbi tagjai közül tizenöten vesznek részt a tűzoltási, műszaki mentési tevékenységben, a tagság kis része pedig hagyományőrző jelleggel tevékenykedik. 

Közülük hatan jártak ki egy negyvenórás tűzoltó-alaptanfolyamot. A ma még javarészt középkorúakból álló egyesület éppen vérfrissítésen megy át: a közeljövőben öt 18 és 25 év közötti fiatal végzi el az említett alaptanfolyamot. Megtudjuk azt is, hogy az egyesület vízszállításra alkalmas járművel nem rendelkezik. Jelenleg egy csapatszállító autóval végzik a kivonulást a káreseményekhez. Az alapfelszereléseik megvannak – mondja el Ónodi Sándor, az egyesület elnöke. 

Rendszeresen indulnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatain, környékbeli támogatók híján csak ezekre hagyatkozhatnak a fejlődés érdekében. Legutóbb az egyesület szertár épületét sikerült támogatással felújítaniuk. Bár az egyesület nem Vas megyében működik, a településen jelentkező veszélyhelyzeteken túl főként Sárvár, Jánosháza és Celldömölk környékére vonulnak – jó kapcsolatot ápolnak a helyi egyesületekkel. Egy évben megközelítőleg 15-20 alkalommal van szükség a segítségükre – jellemzően fakidőlések, kémény- és tarlótüzek és közúti balesetek adnak feladatot a számukra. 

Kamondon évente három-négy alkalommal kell beavatkozniuk, az esetek fennmaradó hányadában a környékbeli hivatásos és önkéntes tűzoltóegyesületek keze alá dolgoznak. Az egyesület tagjai főállásuk mellett nem tudják vállalni a versenyekre való felkészülést. A polgárőrséggel kapcsolatban felmerülő feladatokon túl a település lakói ugyanakkor mindenben számíthatnak a segítségükre: ha kell, havat lapátolnak vagy fát vágnak, de a koronavírus-járvány nehezebb hónapjaiban bevásárolni is segítettek a betegeknek.