Bemutatkozik a Vasaljai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Vasalja ebben az évben ünnepli megalakulásának 125. évfordulóját. Az egyesület története bővelkedik fordulatokban, a nehéz időszakok után mindig sikerült újra talpra állniuk.

1896-ban 44 fővel jegyezték be a tűzoltó szervezetet, ami aztán az első világháborúban súlyos veszteségeket szenvedett. Az 1925-ös újjáalakulás után fontos esemény volt az 1935-ös zászlószentelés, melynek érdekessége, hogy Sigray Margit grófnőt kérték fel zászlóanyának. A második világháborúban megint számos tűzoltó odaveszett, újra frissítésre volt szükség. 1972-től, a tanácsi időszakban húsz közös év következett a szomszédos falvakkal. Mai formájában, újra önállóan 1992 óta működik az egyesület.

Gombás György egyesületi elnök egy megsárgult könyvben lapoz a fontosabb adatok, események után. Sok évtized krónikáját őrzi ez az egységkönyv: az első bejegyzés 1958-ban került bele, és az elnök a mai napig ebben örökíti meg a közgyűlések, pályázatok, versenyek fontos részleteit. Elmondja: ő 2008- ban került az elnöki posztra. Előzőleg, 46 éven át Huszár Kálmán vezette az egyesületet – ő egyébként mind a mai napig tagja a szervezetnek. A mostani elnök is idestova fél évszázada szolgál az önkéntes tűzoltóknál. Nosztalgiával gondol vissza a régi időkre, amikor karácsonykor mindig a tűzoltóbál koronázta meg az évet a faluban. Aztán lassan kiveszett ez a hagyomány, a fiataloknak már nincs igényük az effajta szórakozásra.

Az elnök szerint a falut szerencsére elkerülik a nagyobb tűzesetek, belvíz, viharkár elhárítására azonban időről időre vonulniuk kell. Emlékezetes például a 2017. augusztusi nagy vihar, amikor fák dőltek az útra, és villanyoszlopok törtek ketté, egész éjszaka kint kellett dolgozniuk a terepen. A vasaljai tűzoltók a járási, megyei és területi versenyeken is rendszeresen megmérettetik magukat – bár az 1986. évi sikert, amikor országos második helyezést hoztak el Szekszárdról, azóta nem sikerült megközelíteniük.

A vasaljai tűzoltók életében fontos szerepet játszik a szomszédos Pinka-menti falvakkal és a határon túli Moschendorf, illetve Luising falvak tűzoltóival ápolt kapcsolat. Gyakran tartanak közös vizes gyakorlatokat, sokat tanulnak az osztrák bajtársaktól. Mercedes Sprinter 304 típusú gépjármű fecskendőjüknek érdekes története van: a mentőszolgálattól vették, pirosra festették, és tökéletes tűzoltóautónak rendezték be szivattyúkkal, áramfejlesztővel, motorfűrésszel, tömlőkkel. Ami viszont nem a legelőnyösebb: 1971-ben épült szerházuk a falutól távolabb, a téesz-major területén van. Régi vágyuk, hogy egy központibb helyen, a művelődési háznál felépülhessen az új szertár – egyelőre keresik a pályázati lehetőséget.

– Jó a kapcsolatunk a körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal, a parancsnokunk, Gombás Zsolt is a kötelékükbe tartozik – számol be az elnök. – Az önkormányzattal, a falu többi civil szervezetével és az egyházzal is jól együttműködünk. A falunapokon mindig ott vagyunk, a gyereknapon pedig a legkisebbeket is megismertetjük a tűzoltóság munkájával. Elhunyt bajtársaink tiszteletére emlékművet állítottunk a temetőben, ahol Mindenszentek napja előtt minden évben gyertyát gyújtunk.

Az egyesület felszerelésének fejlesztésére minden évben kihasználják a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatait. Ezen a módon már egy Suzuki Vitara terepjáróhoz és egy mobil alumíniumgarázshoz is hozzájutottak.

Vasalján már készülnek a kerek évfordulóra. A jeles alkalomra meghívják a szomszédos falvak tűzoltóit, az osztrák bajtársakat és a volt tűzoltókat is. A pontos dátum szeptember 2-ára esik, de ha a körülmények miatt későbbre kell halasztani, akkor sem mondanak le a jubileum méltó megünnepléséről.