Bemutatkozik a Kemestaródfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A jövő évben ünnepli megalakulásának 125. évfordulóját a Kemestaródfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Erre az alkalomra az önkormányzat a szertár felújításával és az eredeti zászló hű másának elkészítésével készül.

A Taródfa-Besfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület megalakulását Czedera Mátyás plébános kezdeményezte, aki haláláig az egyesület elnöki szerepét is betöltötte. A magyar királyi belügyminiszter 1897. január 5-én elfogadta az alapszabályt, így az egylet hivatalosan is megalakult. Zászlójukat 1922-ben szentelték fel, a zászlóanya szerepét Sigray grófné vállalta el Iváncról. 1939-ben a falurészek öszszevonásával a tűzoltóságokat is egyesítették.

A következő nagyobb állomások a szervezet történetében: 1959, amikor megépült a régi – azóta már lebontott – tűzoltószertár, illetve 1972, amikor a többi környező faluval együtt Kemestaródfa tűzoltóit is Vasaljához csatolták. Az újra önálló kemestaródfai ÖTE története 1992-től íródik. Első, Ford típusú tűzoltó gépkocsijukat 1993-ban gróf Mensdorff-Pouilly, a településhez kötődő osztrák arisztokrata vásárolta a lánglovagoknak. Ezt a járművet azóta már eladták, és 2018-ban egy újabb gépkocsit vásároltak, amelyben több felszerelést tudnak szállítani.

A vizet pedig egy külön tartálykocsiban tudják a helyszínre vinni. A vonulásaik nagy részében nem tűzesetnél, hanem inkább balesetet szenvedett autók mentésénél segédkeznek, illetve minden évben akad egy-két fakidőlés, viharkár is, amiben a lakosság számíthat a tűzoltók segítségére. Az önkormányzat támogatásával, illetve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz benyújtott pályázatok segítségével a felszerelésüket folyamatosan bővíteni tudják, így nem okoz fejtörést a különböző műszaki feladatok végrehajtása. Az önkéntes tűzoltók fontos szerepet játszanak Kemestaródfa életében akkor is, ha nincsen tűz és egyéb katasztrófahelyzet.

Társadalmi szerepvállalásukkal biztosítják a nagyobb egyházi és közéleti rendezvényeket, a falunapot, a Miród-forrásnál tartott zarándoklatokat. A tűzoltógépjárművet legalább évente egyszer a helyi gyerkőcök is kipróbálhatják, a legutóbb például az autómentes napon volt erre lehetőség. A következő évben a falu a tűzoltóság 125 éves jubileumára készül. Az 1922-ben felszentelt csapatzászlót a kommunizmus évei alatt Márffy József a padlásán őrizte, mára azonban már eléggé elhasználódott állapotban van. Ezért az önkormányzat, az eredeti megőrzése mellett elkészíttette a zászló pontos mását, amit a jubileumi ünnepségen szeretnének felszenteltetni.

Ugyancsak dolgoznak már az „új” tűzoltószertár korszerűsítésén, amit 1993-ban építettek fel a faluközpontban, az elbontott régiből származó anyagok felhasználásával. Az épület palatetejét egy vihar megrongálta, beázott. A tetőjavítás mellett most a falu újra vakolja az épületet és kicseréli a nyílászárókat, 4,5 millió forint értékben. A jubileumi ünnepséget a körülmények függvényében jövő szeptemberre tervezik.