Bemutatkozik a Bucsiu Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Majdnem hónapra pontosan öt éve, 2016 májusában alakult újra a Bucsui Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Erősségük az utánpótlás-nevelés – szinte minden bucsui család képviselteti magát a tagságban.

A Szent Mihály-templomban anno szentmisével és zászlószenteléssel ünnepelte a falu az újraalakulást. (Azóta is büszkék gyönyörű csapat- zászlójukra, ami pillanatnyilag a polgármesteri hivatal nagytárgyalójának falát díszíti: a másolatát viszik mindenhova.) Attól a naptól Gál Sándor az elnök; az ÖTE-nek persze több mint százéves múltja van a településen.

– 2016-ban Horváth Miklós kezdeményezésére és vezetésével elevenítettük fel tűzoltó-hagyományainkat. Huszonnégy fiatal tett először esküt, utána pillanatok alatt sikerült felfejlesztenünk az egyesületet, ami hiánypótló volt abban az időben: 64 tagunk lett az 580 fős faluban, mindenki lelkesen csatlakozott. A teljes tagságból 15 emberre mindig lehet számítani, mind a szakmai, mind a közösségi részt tekintve. A mostani parancsnokuknak, Ambrus Imrének már a nagyapja is tűzoltóparancsnok volt: ebből is látszik, hogy generációkon keresztül ugyanazok a családok vállalnak részt az önkénteskedésből – mondja az elnök. És ha már a múltat idézi, emlékeztet a 90-es évekre, amikor férfi és női tagozatuk is nagy sikerrel szerepelt a területi, megyei versenyeken.

– Az elmúlt években is aktívak voltunk és vagyunk. Részt veszünk az októberi főtéri Vas megyei tűzoltó-találkozókon. Női és ifjúsági tagozatunk is nyert már versenyt. Az újjáalakulásuk után mi magunk is rendeztünk területi és megyei versenyt Bucsuban, méghozzá nagy sikerrel: családi nappal, ÖTE-főzőversennyel kötöttük össze, és kistűzoltó-avatással. Jellemzően minket kérnek fel a hivatásosok, hogy a tűzoltó-­találkozón tartsuk meg a gyerekfoglalkozásokat. Amolyan családi dolog nálunk tűzoltónak lenni: a felnőtt férfiakon és nőkön kívül van ifjúsági tagozatunk Laczkó Jenő vezetésével, rajtuk kívül kisgyerekek – mindenki saját névre szóló pólókkal, egy pirossal és egy fehérrel, más-más alkalmakra. Fontos a szakma is, de közösség-összekovácsoló ereje is van az ÖTE-nek – mondja.

A bucsui tűzoltók a község területén és a szomszéd falvakban segítenek a bajbajutottakon. A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksággal van szerződésük: a 2. kategóriába tartoznak. Nem vonuló tűzoltócsapat ők, inkább előkészítő szerepük van, és szerencsére nem is kellett sokszor tüzet oltaniuk vagy autóbalesethez, egyéb káreseményhez men­niük, inkább helyi történéseket említ Gál Sándor: fakidőlést, az átereszek megtisztítását. De kaptak már riasztást Sébe, Nar- dára viharkárhoz, ott a helyszínt biztosították. Az elmúlt években pályázatokon nyert pénzből 25 gyakorlóruhát vásároltak, és bővítették az eszközállományukat: magassági ágvágót, motorfűrészt, nyomótömlőket, feszítővágót, kézi baltát, kordonszalagot, nyeles szikracsapót, benzinmotoros zagyszivattyút, áramfejlesztőt is vásároltak.

A falu életében is aktívak: „majd a tűzoltók megcsinálják” – ez a mondás él velük kapcsolatban. Az egyházközség sokszor felkéri őket, hogy körmenetkor ők vigyék az umbellát, így aktív részei a szertartásnak.

Az önkormányzattal is jó a kapcsolatuk: padfelújításban, falutisztításban is részt vettek. De főznek a rendezvényeken: az ÖTE minden évben megvendégeli hálaadáskor a templomból hazaindulókat – a támogatásokat köszönik meg ezzel. Az idén ezt a hősök napjára szervezték, majdnem száz résztvevővel. A falu négy májusfáját is tűzoltók állították az idén. Nagy támogatóik a nagygazdák. Főként az ő adományaik­ból két tűzoltóautóra tettek szert: egy Steyr gépjárműfecskendőre és egy Ford Transit 9 személyes kisbuszra.

A tűzoltószertárukat kinőtték. Az eszközeiket abban tartják, de az egyesület a régi óvoda egy helyiségét is használja a felszerelések tárolására, mondja Gál Sándor. Jó lenne egy nagyobb, tágasabb épület, és lassan esedékes lenne a kisbusz lecserélése. Magyar falu civil pályázaton szeretnének forráshoz jutni, hogy kényelmesen tudjon utazni a törzsgárda. A pályázati lehetőséget ezúttal átadták a sportkörnek – az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagy az átfedés, ami a két szervezet tagságát illeti.