Bemutatkozik a Váti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Százharmincadik, jubileumi születésnapját ünnepli idén a Váti Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Bár az ÖTE hagyományőrző céllal működik, rendszeresen megmérettetnek, sőt, saját tűzoltóversenyük is van.

A 2011-ben újraalakult egyesület jelenleg tizenhárom – nagyobb arányban női – tagot számlál. A legifjabb tűzoltók, egy lány és egy fiú, hetedik osztályosok. A mai egyesület elődje 1891-ben alakult meg, így a Váti Önkéntes Tűzoltó Egyesület idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. A Covid-helyzet miatt úgy döntöttek, ebben az évben nem szerveznek ünnepséget a születésnapra.

Az előző parancsnok, Tóth László tiszteletére tíz éve emlékkupát rendeznek, rendszerint szeptember első szombatján. Ezt tavaly nem tudták megtartani és idén is elmarad. A megmérettetésre a környező települések egyesületeit hívják meg évről évre a versenyen. A vátiak a sajátjukon kívül a területi és megyei versenyek állandó résztvevői – eredményeikről a szertárban található szekrényen sorakozó serlegek tanúskodnak.

Mint mondják, igyekeznek gondoskodni az utánpótlásról: a versenyekre indulókat toboroznak a gyerekcsapathoz a váti Apáczai Csere János Általános Iskolából, ahol korábban tűzoltó szakkört is tartottak. Ezt szeretnék a következő tanévben újra elindítani, hiszen a polgárvédelmi versenyeken jó eredménnyel szokott szerepelni a váti csapat.

Az egyesület káresetekhez nem vonul, hagyományőrző szerveződésként működnek. Ennek ellenére elnökük, Kövesdiné Rózsa Viktória állítja: ha bármilyen tűzeset történne a faluban, tudnának segíteni az eloltásában – bár autóval nem rendelkeznek, tűzcsapra szerelhető tömlőikkel képesek lennének beavatkozni a kár­esetnél.

A falu életében igyekeznek tevékenyen részt venni: segítenek a rendezvények megszervezésében, levezénylésében. Rendszeres összejöveteleket nem tartanak, a versenyekre való készülések alkalmával, illetve a féléves közgyűléseken találkozik a csapat. Ilyet legutóbb júliusban tartottak, amikor tisztújítás is történt: Vida Tamás maradt a parancsnok, Kövesdiné Rózsa Viktória pedig az egyesület elnöke.