Bemutatkozik a Püspökmolnári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A településen 1889 óta folyamatosan működik önkéntes tűzoltó egyesület. Volt egy időszak, amikor Rábahidvéggel közös tűzoltó-egyesületként működtek, majd 1991-től újra független, önálló szervezetet alkotnak.

A településen 1889 óta folyamatosan működik önkéntes tűzoltó egyesület. Volt egy időszak, amikor Rábahidvéggel közös tűzoltó-egyesületként működtek, majd 1991-től újra független, önálló szervezetet alkotnak. Aki a püspökmolnári önkéntesek múltjában szeretne elmerülni, bőven van erre lehetősége, hiszen a falu helytörténésze, Kuglics Gábor egy egész kötetet szentelt az ezzel kapcsolatos kutatásainak. A sok érdekesség mellett egyebek közt arról is értesülhetünk, hogy az ötvenes években színjátszó kört is működtettek a lánglovagok. A tagságot jelenleg 21-en alkotják, közülük tizenketten végezték el a negyvenórás tűzoltótanfolyamot. Babos József, az egyesület elnöke arról számol be, hogy volt ez a létszám harminc fölött is, az utóbbi években azonban egyre nehezebb az embereket rábírni az önként vállalt szolgálatra.

Az emberek különböző városokban vagy külföldön dolgoznak, keveset tartózkodnak a falujukban. Sokan még a hétvégeket is munkával kénytelenek tölteni, kevés a szabadidő. Évente egy-két új tag jelentkezésével lehet ezért számolni, így a többség életkora harminc és hatvan év között van, és akadnak fiatalok is. Az eszközellátottságra nem lehet panasz, van minden olyan tűzoltó-szakfelszerelése a szervezetnek, amihez a napi veszélyhelyzetek elhárításához szükség van. Kismotoros fecskendő, légzőkészülék, láncfűrész, benzines daraboló és minden más kéziszerszám megtalálható a raktárukban. A tűzoltószertár is jó állapotú, közművesített, közösségi helyiséggel is ellátott. Egyedül a gépjárművük nem a legmodernebb: a rendszerváltás óta meglevő ZUK személyszállító járművel tudnak a helyszínre sietni, ha úgy adódik. Eszközfejlesztésre több forrást is felhasználhatnak: az éves rendszeres önkormányzati támogatás és a katasztrófavédelem pályázati lehetőségei mellett számíthatnak a lakosság egyszázalékos adófelajánlásaira is. Az elnök szerint volt olyan év, hogy ez utóbbiból háromszázezer forint is befolyt – amióta az adózók bevallásait központilag elkészítik, kevesebben jelölik meg kedvezményezettként az önkéntes szervezetet.

Püspökmolnárit elkerülik a nagyobb katasztrófák. Jelentősebb tűzeset hat éve volt utoljára, nincs a közelben forgalmas főút, és a Rába-part sem adott feladatot már évek óta. Az évi egy-két riasztáskor általában viharkárokhoz, fakidőléshez hívják az önkénteseket. Ennek ellenére benne vannak a közösségi élet körforgásában, megtalálhatók a település minden rendezvényén. Korábban még két bált is rendeztek, egyet Katalinkor, tavasszal pedig a locsolóbált. Ilyen alkalmakra azonban már a falu fiataljainak nincs igénye. A falunap azonban népszerű, ahol a tűzoltók mindig kiveszik a részüket a főzésből, amikor annak van itt az ideje, májusfát állítanak, ősszel a nyugdíjasok rendezvényén szorgoskodnak, advent idején pedig forralt borral örvendeztetik meg a lakosságot. Nevesített partnerkapcsolatuk nincsen egy szervezettel sem, a szomszédos települések tűzoltóival azonban kölcsönösen meghívják egymás közgyűléseikre. Jó kapcsolatot ápolnak a vasvári önkormányzati és a körmendi hivatásos tűzoltókkal. Babos József egyesületi elnök a tervekről szólva megemlíti: ha esetleg adódik majd valamilyen lehetőség egy korszerűbb szállító eszköz beszerzésére, azt szeretnék kihasználni.