Bemutatkozik a Nemescsói Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A nagy múltú, 22 tagot számláló Nemescsói Önkéntes Tűzoltó Egyesület a települési értéktár része a 300 lelkes faluban. Parancsnokukat, Polák Norbertet kérdeztük.

1893-ban Éder József evangélikus lelkész elnökletével alakult a Nemescsói Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A következő évtizedekben hol működött és virágzott, máskor – a háborúk idején például– kényszerűen szétzilálódott. A fennmaradt dokumentumok tanúsága szerint az 1950-es, ’60-as években hangsúlyossá vált a testületi munkában a tűzmegelőzés. Többszöri újraalakulás után 1965-ben Nemescsó és Pusztacsó önkéntes tűzoltói egyesültek. 1983-ban újabb összevonással Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Nemescsó és Kőszegpaty tűzoltói tömörültek egy szervezetbe Avar Kálmán elnökletével. 1993-ban, fennállásuk 100. évfordulóján az önkormányzat zászlót adományozott az egyesületnek. Az ünnepet még megtartották, majd 15 évig kevés aktivitást mutattak a helyi önkéntesek. 2009-ben kisebb tűzeset történt a faluban, egy évvel később ez hívta újra életre a Nemescsói ÖTE-t. Most 22 fős, zömében fiatal csapat látja el a tűzoltási, műszaki mentési, és tűzmegelőzési feladatokat, társadalmi munkát is végeznek a településen. Parancsnokuk 2012 óta Polák Norbert, elnökük Schrott Károly.

Polák Norberttel először tűzoltóautóautó-nézőbe megyünk a falu közepén álló, ’70-es években épült szertárba. Akkoriban egy szerkocsi állt a házban, azóta épült-szépült a szertár, fent komfortos klubhelyiséget alakítottak ki, ahonnan bevetéskor a lépcsőn kívül akár csúszdán is lejuthatnak a földszintre a tűzoltók. Hátra van még a kapuszigetelés, és a villamos hálózatot is szeretnék rendbe tenni, mire az újabb autó megérkezik – ezt már az 1977-ben gyártott személyszállításra alkalmas Mercedes gépjármű mellett jelenti ki a parancsnok. A Magyar Falu Programban 5 millió forintot nyert a település – a kiöregedett autónak már keresik az utódját, bízva abban, hogy év végéig sikerül beszerezniük. Az elmúlt 8-10 év pályázati beszerzéseire is büszke Polák Norbert: a nyolc garnitúra bevetési ruhán kívül modern áramfejlesztőjük, tűzoltó létrájuk, motorfűrészük, roncsvágójuk is van – minden, ami a vonulásokhoz szükséges. Négy önkormányzat – a nemescsóin kívül a pusztacsói, a lukácsházi és a kőszegpatyi is – támogatja a civil szervezetet. Ha riasztást kapnak, erre a négy településre vonulnak az ÖTE tűzoltói. És ha már a pályázatok előkerülnek: Kalincsák Balázs evangélikus lelkész nevét említi Polák Norbert. Sikeres pályázataikat neki köszönhetik, tiszteletbeli tagja egyesületüknek. Ezen kívül Szalmer Gábor parancsnokhelyettesét, aki az adminisztratív háttérmunkát végzi nagy gondossággal. 

A tűzoltók megosztják az épületet a Tézsula Hagyományőrző Egyesülettel. Míg nemrég készült „álomkonyhájukban” a tézsulások hellyel, forró gyömbéritallal és gesztenyés kiflivel kínálnak, a parancsnok emlékezetes vonulásaikról beszél: 2013-ban nem sokkal azután, hogy a 40 órás alaptanfolyamot teljesítették, egy pusztacsói asztalosműhely égett. Kőszegről kaptak riasztást, hogy biztosítsák a közeli fenyvest, ami csatlakozik a lőszerraktárhoz. Ők értek oda először: a ház mellett tűzcsapról szerelt sugárral kezdték meg az oltást. Tavaly bozóttűzhöz hívták őket, ősszel egy kazán melletti papírhulladék gyulladt meg. Garázs- és autótüzet is oltottak már. Évente legfeljebb egy-két tűzeset fordult elő eddig a területükön, és a tíz év alatt egy árokba csúszott autó mentésében volt szükség segítségükre.

Mint kiderül, több családban apáról fiúra száll a tűzoltó-hagyomány, és biztosított az utánpótlás: a napokban induló tanfolyamra újabb négy fiatalt tudtak küldeni. A legkisebbeknek is kedveskednek: kilenc garnitúra gyermektűzoltóruhát készíttetett a tűzoltóság Nemescsó felirattal. 

A falu és a szomszéd települések életében kifejezetten aktívak a nemescsói tűzoltók: a ’80-as évekig egyházi ünnepeken, esküvőkön, temetéseken díszegyenruhában álltak sorfalat. Manapság bemutatójuk és ha úgy adódik, habpartijuk a falunapok kötelező eleme, részt vesznek a lukácsházi gyermeknapi programon, ott vannak az Orsolya-napi sátorállításnál és minden évben gyertyát gyújtanak a falukarácsonyon. 

Polák Norbert azon kívül, hogy a vezetőjük, a Kőszegi Járású székhelyű Írottkő Mentőcsoport parancsnoka és a Kőszegi Ostromnapok Egyesület alelnöke. Közösségépítő munkáját 2019-ben „Közösségi Kultúráért” díjjal ismerték el 

a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület magyar kultúra napi rendezvényén. A sok tisztség közül a szívében talán a Nemescsói Tűzoltó Egyesületé az első hely. Lelkes a terveiket illetően: a korszerűbb tűzoltófecskendő beszerzésén kívül szeretnék befejezni a szertárt, később hátrafelé terjeszkedni még egy szerállással, hogy mostani „kis autójuknak” és az újonnan érkezőnek is legyen hely. Végül igényes-díszes szertárkapujukat és nagy becsben tartott csapatzászlójukat mutatja rajta Vas vármegye, Nemescsó és az ÖTE címerével, valamint a tűzoltó-jelmondattal: „Istennek dicsőség, egymásnak segítség”