Bemutatkozik a Nicki Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Százharminc éve működik töretlenül a település önkéntes tűzoltó-egyesülete, amelyre nem csupán a baj órájában, hanem a hétköznapi problémák megoldásában is számíthatnak a helyiek. Sőt, az egyesületi tagok a falu eseményein is tevékenyen részt vesznek.

Nick önkéntes tűzoltó-egyesülete a répcelaki önkormányzati tűzoltó-parancsnokság műveleti körzetében, a sárvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság felügyelete alatt működik. A riasztások a répcelaki tűzoltókhoz érkeznek be, az önkéntes tűzoltók azonban kapnak telefonon értesítést a területükön történő káreseményekről. Nick településen és a nicki műgát területére vállalnak vonulást. Emellett természetesen, ha kérik őket, más környező településekre is szívesen vonulnak segíteni – magyarázza Hantó Zoltán, az egyesület parancsnoka.

Azt azonban hozzáteszi, hogy mivel mind a 21 tagjuk dolgozik, az egyesületi életet leginkább a délutáni órákban tudják élni, a délelőtti riasztásoknál legfeljebb egy-két tagjuk tudja vállalni, hogy részt vegyen egy esetleges káreset felszámolásában. Az elnök azt is elmondja: tagságuk vegyes, fiatalok és idősek is tagjai az egyesületnek – bár manapság szerinte már nem könnyű kinevelni az utánpótlást. Hozzáteszi, hogy a tanfolyamok elvégzése is időigényes, a 21 egyesületi tag közül mégis 18-an rendelkeznek a 40 órás tűzoltó-alaptanfolyam elvégzését igazoló dokumentummal, hárman pedig tűzoltógépjárművek vezetésére is jogosultak.

Abból ugyanis kettő is van a nickieknek: egy kétezer literes víztartállyal rendelkező IFA és egy Zsuk. Az elsődleges vonuló szerük az előbbi, az utóbbi jó szolgálatot tesz az utánpótlás szállításában. Szertárépületük kicsi és régi, a tűzoltózászlót ezért mindig a méltó helyen, a szertár szomszédságában található templomban tárolják. Nicket az elmúlt években szerencsére elkerülték a katasztrófák – tavaly például összesen három riasztást kaptak.

Hantó Zoltántól, az egyesület parancsnokától és Németh András elnöktől tudjuk: korábban, míg az M86-os nem épült meg, több riasztást kaptak a balesetekhez, de azért ez az út is ad számukra munkát. Legtöbbször műszaki mentéshez és viharkárok felszámolásához vonulnak. Éppen ezért a legemlékezetesebb eseteikként lakástüzeket említenek: az elmúlt tíz évben két ilyen is volt a faluban – a tüzek elhárításában való segédkezés nagy szakmai kihívást jelentett számukra.

Az egyesület rendszeres jelenlétével erősíti és segíti a falu rendezvényeit. Tevékenyen részt vesznek az ünnepi megemlékezéseken, az adventi készülődésben és Nick karácsonyi díszbe öltöztetésében – majd ennek leszedésében –, húsvétkor meglocsolják a falu ifjabb és idősebb hölgyeit, és ők állítják fel a májusfát is. Mindenszentekkor a temetői rend megőrzésében segítenek, de a nagyobb rendezvények biztosítására is őket kéri fel az önkormányzat.